Berezovskij dostal šest let za tunelování Aeroflotu

Reuters, Red Zah
29. 11. 2007 15:30
Ruský miliardář žije v Londýně

Moskva - Soud v Moskvě vynesl verdikt nad bývalým mediálním magnátem a jedním z takzvaných oligarchů ruského průmyslu Borisem Berezovským.

Kdysi jeden z nejvlivnějších a nejbohatších mužů Ruska dostal  v nepřítomnosti trest šesti let vězení za to, že podle soudu zpronevěřil částku 215 miliónů rublů (necelých 160 miliónů korun), patřící letecké společnosti Aeroflot.

Berezovskij ve firmě vlastnil v devadesátých letech rozhodující podíl.

"Soud zjistil, že Berezovskij získal peníze podvodem a byl členem organizované zločinecké skupiny," řekl soudce Igor Šeremeťjev.

Soudce uložil Berezovskému peníze vrátit.

Bývalý oligarcha žije od roku 2003 v exilu v Londýně a přes četné žádosti z Moskvy ho Británie odmítá do Ruska vydat. Proces odmítl s tím, že obvinění na jeho adresu jsou politicky motivovaná.

Berezovskij získal obrovský majetek během ruské privatizace na začátku devadesátých let a byl blízkým přítelem tehdejšího prezidenta Borise Jelcina.

Zpočátku podporoval i jeho nástupce Vladimira Putina, ale pak mezi oběma muži propukly spory a Berezovskij odešel do Británie. Tam nedávno prohlásil, že udělá vše pro svržení Putina.  

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy