Další tvrdý zásah Putinovy policie: Zatčeno 200 lidí

Red Zah
25. 11. 2007 22:08
Ve vazbě je od soboty i Garri Kasparov
Foto: Reuters

Petrohrad - Střety mezi policií a zástupci opozice v Rusku se v neděli dál stupňovaly. V Petrohradu speciální jednotky zatkly dvě stě lidí, mezi nimi i špičkové představitele pravicové opozice.

Zatčeni byli v momentě, kdy odcházeli ze sídla opoziční strany Jabloko na zakázanou protiputinovskou demonstraci.

Podle agentury Reuters policisté ztloukli několik demonstrantů obušky a násilím je nakládali do autobusů.

"Je to velice agresivní zásah. Nechápu, proč dělají takové věci," uvedl zadržený Nikita Bělich z ruského Svazu pravicových sil. Zadržený Bělich a jeho spolustraník Němcov kandidují v prosincových parlamentních volbách.

Ve vazbě je od soboty i další z lídrů opozice proti současnému prezidentovi šachista Garri Kasparov. Ten byl zadržen na demonstraci koalice opozičních hnutí Jiné Rusko.

Jeho zatčení v nedělí ostře kritizovaly Spojené státy. Mluvčí Bílého domu prohlásil, že Washington je znepokojen agresivní taktikou, které ruské úřady používají pro potlačení opozičních protestů.

Před Zimním palácem policie zadržela další desítky lidí. "Zakázali nám mluvit s Putinem," řekl Němcov shromážděnému davu. "Ale my jsme sem přišli, abychom se pana Putina a dalších autorit zeptali, proč je v naší zemi tolik korupce?"

"Pochod nespokojených" spojil protiputinovskou opozici. "Začali válku s lidem," říká dvaasedmdesátiletá Tamara, která se účastnila pochodu. A dodává: "Putin je velmi špatný - podívejte se na násilí  zemi. Důchodci jsou nuceni přehrabovat se v popelnicích."

 

Právě se děje

Další zprávy