Hledá se Doktor Smrt. Odměna 300 tisíc eur

Reuters, lem
8. 11. 2007 13:00
Ani 62 let po válce pátrání po nacistovi nekončí

Frankfurt - Pátrání pro nacistickém lékaři z tábora v Mauthausenu Aribertu Heimovi ani dvaašedesát let po válce nekončí.

Ti, kdo koncentrační tábor přežili, na muže, který lidskou lebku používal jako těžítko, operoval bez umrtvení a zabíjel pro potěchu, nikdy nezapomenou.

Zatykač stále platí

Rakouský nacistický lékař přezdívaný "Doktor Smrt" svými eperimenty během 2. světové války údajně zabil stovky lidí. Vězně usmrcoval injekcemi s benzínem a v koncentračních táborech Mauthausen a Buchenwald prováděl chirurgické zákroky bez anestezie.

Krátce po skončení války byl zatčen, ale následně propuštěn. V německém Baden Badenu dokonce nějaký čas provozoval svoji lékařskou praxi. Teprve v roce 1962 ho Německo obvinilo z válečných zločinů.

ČTĚTE VÍCE: Největší archiv nacismu umožnil pátrání po webu

Když se po jeho stopách vydali němečtí prokurátoři, uprchl. Dodnes ale platí na něj vydaný rakouský zatykač. A odměna za jeho "hlavu" se vyšplhala na statisíce.

Jen německá a rakouská vláda se společně rozhodly za informace vedoucí k jeho dopadení nabídnout 310 tisíc eur.

Vězně usmrcoval injekcemi s benzinem a v koncentračních táborech prováděl chirurgické zákroky bez anestezie.
Vězně usmrcoval injekcemi s benzinem a v koncentračních táborech prováděl chirurgické zákroky bez anestezie. | Foto: Reuters

Doktor Smrt navíc stále figuruje na druhém místě seznamu nejhledanějších válečných zločinců, který vypracovalo Středisko Simona Wiesenthala. Pátrání nebylo zastaveno ani poté, co se před časem objevily informace o jeho smrti.

Zuroff: Lidé jsou honem unaveni

Klíčovou roli v honu na bezcitného lékaře hraje lovec nacistických zločinců a ředitel izraelské kanceláře Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

"Snažíme se Heima dopadnout, ale myslím, že lidé jsou už unavení," připouští. "Většina zemí se již smířila s biologickým řešením. Za pár let tito lidé zemřou a problém zmizí. Čekáním se ušetří spousta peněz," dodává.

Na otázku, zda se rakouského lékaře, který letos oslavil 93 let, podaří někdy dopadnout, neexistuje jasná odpověď. Může být mrtvý, nebo si užívat zbytku života někde v Latinské Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy