Nacismus měl i dobré stránky, myslí si čtvrtina Němců

bh
18. 10. 2007 11:15
Pozitiva? Rodinná politika a dálnice

Berlín - Nacismus? Nejen vyhlazovací tábory, ale také nové dálnice a rodinná politika. O pozitivních stránkách režimu německých národních socialistů je přesvědčen každý čtvrtý Němec.

Vyplývá to z průzkumu agentury Forsa, kterou si objednal německý týdeník Stern.

Vyzdvihování kladných počinů hitlerovského Německa je přitom podle sociologů přímo úměrné dosaženému vzdělání a politické orientaci.

Z respondentů, kteří absolvovali pouze základní vzdělání, nacismus zcela nezavrhuje téměř polovina (44 procent), obdobně smýšlejících lidí s maturitou je přitom jen 12 procent.

Adolf Hitler stavěl dálnice. Nejen symbolicky
Adolf Hitler stavěl dálnice. Nejen symbolicky | Foto: Aktuálně.cz

Stejný podíl částečného příklonu k nacismu je i ve skupině levicově orientovaných respondentů, v případě pravice Hitlerův režim zcela nezavrhuje téměř polovina (46 procent) všech dotázaných.

Nejméně příznivců má nacismus ve střední generaci (45-59 let), nejvíce - 37 procent - pak ve skupině respondentů nad 60 let.

"Výsledek průzkumu je otřesný a je mi z něj smutno," reagoval na anketu místopředeseda Ústřední rady židů v Německu Dieter Graumann, citovaný zpravodajským serverem Netzeitung.de. Podle něj by vláda měla reagovat jak prevencí, tak represí.

Nacismus vyzdvihoval kult matky jako rodičky. Obálka časopisu Ženská stráž.
Nacismus vyzdvihoval kult matky jako rodičky. Obálka časopisu Ženská stráž. | Foto: Deutsches Historisches Museum

Navzdory výsledkům průzkumu ale platí, že německá společnost zůstává na veškeré snahy o rehabilitaci nacismu mimořádně cilivá. Nedávno dostala výpověď moderátorka Eva Hermanová poté, co v televizi NDR při prezentaci své knihy Princip Noemovy archy částečně pochválila výdobytky nacismu.

"Existovaly ale i věci, které byly dobré, a to jsou hodnoty, děti, jsou to matky, rodiny, pospolitost - to bylo odstraněno," řekla počátkem září Hermanová v televizní debatě.


 

 

Právě se děje

Další zprávy