V Moskvě jde o radar v Brdech. USA odmítly ustoupit

Reuters, man, gaz
12. 10. 2007 15:35
Ministři obrany USA a Ruska jednají v Moskvě
Americká ministyně zahraničí Condoleezza Riceová a ministr obrany Robert Gates se v Moskvě sešli s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
Americká ministyně zahraničí Condoleezza Riceová a ministr obrany Robert Gates se v Moskvě sešli s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. | Foto: Reuters

Moskva - Spojené státy oficiálně oznámily Rusku, že jeho nabídka na společné rusko-americké sdílení radaru v ázerbájdžánské Gabale jim nevyhovuje.

"Tento radar není pro naší potřebu použitelný," řekl dnes v Moskvě americký ministr obrany Robert Gates.

Ruský prezident Vladimir Putin naopak vyzval Spojené státy, aby nepospíchaly s uzavřením dohod o vybudování protiraketové obrany v Polsku a České republice.

Podle něj by nejdříve měl být dán prostor vyjednávání mezi Moskvou a Washingtonem.

"Chtěl bych, aby složitá jednání, která vedeme, nebyla poznamenána už uzavřenými dohodami USA s východoevropskými zeměmi," řekl ruský prezident podle agentury Itar-Tass.

S Putinem se dnes v Moskvě sešel  Gates a šéfka diplomacie USA Condoleezza Riceová.

O radar v Gabale Američaní nestojí,
O radar v Gabale Američaní nestojí, | Foto: Aktuálně.cz

Ta na tiskové konferenci po schůzce uvedla, že obě strany mají k dohodě stále daleko.

Už před příjezdem do ruské metropole ale zopakovala, že USA se nehodlají vzdát stavby základny v Polsku a radaru v České republice. 

"Nemůžeme v Evropě přijmout americký protiraketový štít, který představuje pro Rusko potenciální hrozbu," prohlásil ruský ministr obrany Sergej Lavrov.

Írán, Kosovo, nukleární zbraně

Američtí politici se setkali i se svým ruskými protějšky, ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a ministrem obrany Anatolijem Serďukovem. V Rusku zůstanou do soboty.

Kromě amerických radarových systémů ve střední Evropě by se americko-ruské jednání dle analytiků mělo týkat nukleárního programu Íránu.

Už příští týden se má Putin v Teheránu setkat s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Rusko v Radě bezpečnosti OSN Írán podporuje a nesouhlasí s novým otevřením otázky možných sankcí, které naopak protěžují USA.

Podobně se oba státy neshodnou ani v otázce Kosova. USA podporují jeho samostatnost, Rusko je proti.

Condoleezza Riceová, Robert Gates a ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov.
Condoleezza Riceová, Robert Gates a ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov. | Foto: Reuters

Mluvit by se v Moskvě mělo i o obnovení americko-ruské smlouvy o počtu nukleárních zbraní, která má vypršet za dva roky. Na to, že je nutné se tímto problémem seriózně zabývat, upozornil tento týden na pražském Fóru 2000 i bývalý náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz.

Čtěte:
Komunistické sítě povstávají, řekl na Foru 2000 Orbán

Rakety s krátkým doletem

Ruský prezident také oznámil, že jeho země nebude moci být nadále součástí smlouvy o raketách s krátkým a středním doletem, pokud nebude rozšířena i o další země.

"Potřebujeme, aby i ostatní země přijaly stejné závazky, které přijala Ruská federace a USA," cituje Putina agentura Reuters. "Pokud se nám nepodaří splnit tento cíl, tedy učinit tuto smlouvu univerzální, bude pro nás těžké být i nadále její součástí."

Prezident přímo nezmínil, o které smlouvě mluví, ale spekuluje se, že měl na mysli pakt INF, který byl roku 1987 podepsán Michailem Gorbačovem a Ronaldem Reaganem. O této smlouvě se už dříve někteří ruští armádní činitelé vyjádřili jako o "přežitku studené války".

Ruská kritika míří zejména na země Blízkého východu s střední Asie, které nyní své vojenské arzenály těchto raket rozšiřují. Podle ruských představitelů jim stará smlouva brání na nový vývoj odpovídajícím způsobem reagovat.

 

 

Právě se děje

Další zprávy