Předvolební Rusko nadchla Putinova nová role

Reuters
10. 10. 2007 14:37
Volební preference Jednotného Ruska rostou
Jednotné Rusko vychází ze všech průzkumů jako suverénně nejsilnější strana. Premiérské křeslo má Putin jisté.
Jednotné Rusko vychází ze všech průzkumů jako suverénně nejsilnější strana. Premiérské křeslo má Putin jisté. | Foto: Reuters

Moskva - Rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina vést v nadcházejících parlamentních volbách nejsilnější stranu v zemi, prokremelské Jednotné Rusko, posílilo její předvolební preference.

V úterý zveřejněný výzkum společnosti VTsIOM ukázal, že v parlamentních volbách, které se mají konat 2. prosince, je 54 procent dotázaných rozhodnuto volit právě Jednotné Rusko v čele s Putinem.

Ještě před měsícem by mu přitom dalo hlas o více než šest procent lidí méně.

Poslancem nebude, premiérem ano

Do parlamentních lavic ale Putin s největší pravděpodobností nezasedne. Využije pouze mezery v ruských zákonech, která umožňuje úřadujícím politikům účastnit se parlamentních voleb.

Podle analytiků tak chce současný ruský prezident před odchodem z prezidentského paláce posílit svou moc. Ambice stát se premiérem nepopírá, naopak.

ČTĚTE VÍCE: Putin chce vládnout dál, alespoň jako premiér

                         Kreml: Ve hře o prezidenta je ještě jeden kandidát

Dal si však dvě podmínky: že Jednotné Rusko ve volbách do Státní dumy zvítězí a že jeho nástupce na postu hlavy státu bude "řádný a moderní politik", se kterým bude moci spolupracovat. Obojí se již teď zdá být jisté

Rusku bude podle všeho vládnout tandem Putin-Zubkov (na snímku současný premiér Ruska a adept na prezidentské křeslo Viktor Zubkov)
Rusku bude podle všeho vládnout tandem Putin-Zubkov (na snímku současný premiér Ruska a adept na prezidentské křeslo Viktor Zubkov) | Foto: Reuters

Jednotné Rusko. A pak dlouho nic...

Jednotné Rusko vychází ze všech průzkumů jako suverénně nejsilnější strana. Druhá v pořadí je Komunistická strana s pouhými šesti procenty hlasů. Třetí nacionalisté z Liberálně demokratické strany by pak získali pět procent.

Práh pro vstup do ruské Dumy, dolní sněmovny ruského parlamentu, je přitom sedmiprocentní. Variantu, že by do poslaneckých lavic usedli pouze členové Putinova Jednotného Ruska ruské zákony neumožňují.

Sedmiprocentní hranice se totiž v případech, že by ve volbách uspěla pouze jedna strana, ruší.

 

Právě se děje

Další zprávy