Putin: Vyrábí Írán jadernou bombu? Říkám, že ne

lem
10. 10. 2007 15:50
Francouzsko-ruský spor o jaderném programu trvá

Moskva - Informace o tom, že Írán vyrábí jadernou bombu, chybí. Na středečním setkání s francouzským protějškem Sarkozym to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Narozdíl od Západu není Rusko předsvědčeno o nepřátelských úmyslech Íránu. "Nemáme žádná data, která by nás přesvědčila o tom, že Írán opravdu vyrábí jadernou zbraň," řekl Putin.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov dodal, "že dokud Mezinárodní agentura pro atomovou energii nepřijde s konkrétními závěry, bylo by nezodpovědné přistoupit k radikálním krokům."

Sarkozy - Putin: tenkrát poprvé

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v úterý zamířil na první oficiální návštěvu Ruska. Ještě před příletem kritizoval "brutalitu" Kremlu při omezování dodávek ropy do Evropy a vstřícný postoj právě k Íránu.

Už před úterní schůzkou s ruským protějškem byl nicméně přesvědčen, že se jim podaří najít společnou řeč. "Putin je pragmatický muž" a jednání s ním jsou možná, nechal se slyšet Sarkozy.

Zároveň ovšem naznačil, že do velmocenského setkání vstupuje bez přehnaného respektu. "Nebudu Vám ale nalhávat, že když Rusko bez varování omezilo dodávky ropy do Evropy, naše důvěra v něj poklesla," prohlásil.

Jsme si blíž, ale i dál

Po samotné úterní schůzce bylo Sarkozyho hodnocení rozporuplné, méně sebevědomé. Na jedné straně prohlásil, že "si jsou s Putinem blíž" v pohledu na íránský jaderný program. Avšak zároveň dodal, že v hodnocení úmyslů Teheránu se dál silně liší.

Chystejme se na válku s Íránem, říká Francie - NAJDETE ZDE

Narozdíl od Západu totiž není Putin předsvědčen o nepřátelských úmyslech Íránu. Sarkozy ale uvedl, že Francie nehodlá dělat kompromisy a je připravena prosazovat sankce vůči Teheránu.

"Mezi rezignací na jaderné ambice Íránu a válkou, což jsou dvě slova, která nemám ve slovníku, stojí odpovědný přístup: snaha přimět Írán přísnými sankcemi k rozumu. Nikdo by neměl pochybovat o francouzském odhodlání a rezolutním postoji v této otázce," citoval Sarkozyho slova deník Rossijskaja Gazeta.

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Reuters

"Rusko je zpět na světové scéně"

Západ je přesvědčen, že Teherán využívá civilní jaderný program k zakrytí projektu na výrobu bomb. Írán to odmítá a hrozba ruského veta v Radě bezpečnosti OSN dalším sankcím zamezuje.

Z vyjádření Sarkozyho je však jasné, že pro Paříž čas kompromisů skončil.

Byť dopředu hlasitě dával najevo, že Putinovu velmoc nepodceňuje. "Rusko je zpět na světové scéně," nepochybuje francouzský prezident, který považuje dobré vazby s Kremlem za velmi důležité.

ČTĚTE ZDE: Francie je američtější než USA, varuje Teherán

Není tedy divu, že vyjma diplomatických přestřelek se Putin se Sarkozym pustili také do debat o silnějších ekonomických vazbách a o společném vesmírném projektu.

 

Právě se děje

Další zprávy