Britští experti: Invaze do Iráku Al-Káidě pomohla

Reuters, man
8. 10. 2007 14:22
Boj s terorem není úspěšný, tvrdí Oxford Research Group
Vítězem války v Iráku je Al-Káida, tvrdí britští vědci.
Vítězem války v Iráku je Al-Káida, tvrdí britští vědci. | Foto: Reuters

Londýn - Válka s teroristickou sítí Al-Káida není úspěšná, protože se nedaří odstraňovat příčiny, které vedly ke vzniku a růstu této organizace.

Ve své nové zprávě to tvrdí skupina britských politologů, orientalistů, vojenských expertů a odborníků na mezinárodní vztahy, známá jako Oxford Research Group.

Jde o prestižní instituci, jejímž závěrům se v Británii tradičně věnuje velká pozornost.

Jeden ze členů týmu autorů Paul Rogers z univerzity v Bradfordu na severu Anglie v prezentaci zprávy uvedl, že invaze do Iráku vedla k opačnému výsledku, než americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair předpokládali.

Kdo vyhrává v Iráku ?

Al-Káidu a islamisty invaze posílila.

"Válka v Iráku je katastrofální chybou. Pomohla džihádistům a Al-Káidě vytvořit zónu, kde mohou trénovat a připravovat se. To je pro ně velmi cenné," uvedl Rogers.

Dokument nazvaný Alternativy ve válce s terorem doporučuje okamžité stažení zahraničních vojáků z Iráku a zintentzivnění diplomatických vyjednávání s Íránem a Sýrií.

Varuje také před rozhodnutím začít válku s Íránem, která by prý nahromadila ještě více problémů.

"Ať jsou problémy s Íránem jakékoliv, je třeba se válce vyhnout za každou cenu," píše se ve zprávě.

Britští experti také navrhují, aby mezinárodní jednotky NATO snížily počet ozbrojených operací v Afghánistánu a pokusily se vyjednáváním Taliban přimět ke složení zbraní a zapojení se do politického procesu.

Americký generál: Musíme vydržet 

Opačného názoru - alespoň co se týká Iráku - je ale vrchní velitel tamních amerických sil generál David Petraues. V neděli řekl novinářům, že Al-Káida v Iráku utrpěla v posledních měsících hodně ztrát a je třeba pokračovat ve vojenském tlaku.

Podle něj se daří spolupráci mezi americkými vojáky a místními kmenovými vůdci, kteří jsou proti přítomnosti Al-Káidy v Iráku a Američanům v boji s ní pomáhají.

 

Právě se děje

Další zprávy