Stávka v Německu skončila, potíže s vlaky ne

gaz, zuk
5. 10. 2007 14:33
Stávka se dotkla i Čechů, zbrzdilo je zpoždění
Němečtí strojvůdci stávkují. Vlaky stojí ve stanicích.
Němečtí strojvůdci stávkují. Vlaky stojí ve stanicích. | Foto: Reuters

Berlín - Tisíce Němců se dnes ráno nedostaly do práce. V celém Německu se totiž zastavily regionální vlaky. Strojvůdci Německých drah stávkovali kvůli mzdám.

V jedenáct hodin se sice lokomotivy znovu rozjely, železniční doprava ale zůstane paralyzovaná až do pozdního večera. 

Problémy čekají i Čechy, kteří se z Prahy vypraví například do Hamburku. Všechny dálkové spoje na sever Německa totiž končí v Drážďanech. Odtud se vlaky vrací zpět do Prahy.

"Nějaké vlaky jezdit budou, ale není jasné kolik a kdy. Do Berlína se určitě dostanete, jenom budete na svůj vlak možná muset hodinu a půl čekat," řekl Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. 

Podobný problém nastane i při cestách směrem na Norimberk a na Mnichov. Zde budou všechny vlaky končit v Regensburgu.

A passenger stands beside a local train during a warning strike at Berlins Alexanderplatz station August 9, 2007. Local rail transport in Hamburg and Berlin is disrupted by warning strikes again on Thursday when workers in the rebellious train drivers union GDL walked off the job during the morning rush hour. REUTERS/Arnd Wiegmann (GERMANY)
A passenger stands beside a local train during a warning strike at Berlins Alexanderplatz station August 9, 2007. Local rail transport in Hamburg and Berlin is disrupted by warning strikes again on Thursday when workers in the rebellious train drivers union GDL walked off the job during the morning rush hour. REUTERS/Arnd Wiegmann (GERMANY) | Foto: Reuters

Stávka by se naopak neměla dotknout těch, kteří dojíždějí za prací do německých měst v pohraničí. Lokální hraniční spoje totiž nezajišťují "stávkující" Německé dráhy, ale soukromé železniční firmy.

"Stávkujeme od osmi hodin," uvedla mluvčí železničářských odborů GDL v prohlášení pro německá média. Vlaky, které byly tou dobou na cestě, dojely do nejbližšího nádraží, kde zůstaly stát.

Nádraží ve Frankfurtu tak například zcela zablokovaly stovky lidí. Marně čekali na obdobu metra - S-Bahn.

O víkendu se podle GDL už stávkovat nebude.

Třetina dálkových spojů zrušena

Z asi 750 pravidelných dálkových spojů, které denně jezdí na území Německa, pojedou podle agentury DPA normálně jen dvě třetiny, hlavně rychlovlaky ICE. 

Na českém území by ale všechny mezinárodní vlaky měly jezdit jako každý jiný den. Jediné, co nejsou České dráhy podle vyjádření mluvčího Kubaly garantovat, je správné řazení souprav.

"Například cestující si koupí místenku do vozu číslo osm. Ale může dojít k tomu, že vlak bude mít vozů jen sedm. Také nemůžeme zaručit, že bude souprava obsahovat všechny speciální vozy, které inzeruje, například jídelní vůz," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy