Do Polska míří pozorovatelé OBSE. Jak chtěl Havel

zuk, sim
3. 10. 2007 14:40
Jeho výrok přitom vzali Poláci jako urážku
Poláci dali Havlovi zapravdu - pozvali pozorovatele z OBSE.
Poláci dali Havlovi zapravdu - pozvali pozorovatele z OBSE. | Foto: Ludvík Hradilek

Varšava - Polsko souhlasí, aby předčasné parlamentní volby 21. října monitorovali zahraniční pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ve společném prohlášení to uvedly polské ministerstvo zahraničí a OBSE.

Ještě počátkem září přitom Poláci účast pozorovatelů z ciziny striktně odmítali. Návrh českého exprezidenta Václava Havla, který jejich vyslání doporučil, dokonce odmítli jako urážku.

Předčasné volby mají v Polsku ukončit dlouhou politickou krizi, v níž se země nachází po rozpadu vládní koalice.

Uražení Poláci

Při zářijovém představování své knihy "Prosím, stručně" Havel popřál Polsku svobodné předčasné volby a navrhl, aby na jejich regulérnost dohlíželi zahraniční pozorovatelé.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Polská politická reprezentace to ale vzápětí odmítla s tím, že se český exprezident nepřípustně vměšuje do polských záležitostí. Výrok je popudil o to víc, že se Poláci - i díky slavnému hnutí Solidarita - cítí být průkopníky demokracie v zemích bývalého sovětského bloku.

"Obávám se, že si Václav neuvědomil, v jaké době žijeme," reagoval například Havlův přítel, disident Lech Walesa. "Své problémy si vyřešíme sami a bez cizích rad. Situace v Polsku je sice hrozná, ale nejde ji srovnávat se 3. světem," dodal.

Obrat ministryně

Pod společným prohlášením OBSE a polské diplomacie, na jehož základě pozorovatelé přijedou, je podepsána ministryně zahraničí Polské republiky Anna Fotygová.

Podle agentury Bloomberg, která dnes o dohodě informovala, přitom právě ona Havlovy výroky kritizovala. Jeho doporučení v září odmítla s tím, že volby v Polsku budou demokratické, a k vyslání pozorovatelů tudíž není důvod.

 

Právě se děje

Další zprávy