Ruský gigant Gazprom se obul do povolební Ukrajiny

sim
3. 10. 2007 0:05
Společnost chce rychle zaplatit za plyn

Moskva/Kyjev - Po vlně sporů s Běloruskem a několika státy bývalého sovětského bloku se ruský plynárenský gigant Gazprom znovu ozval: Pohrozil, že omezí dodávky plynu Ukajině, pokud Kyjev do měsíce nesplatí účty.

Země dluží na dodávkách za strategickou surovinu bezmála miliardu amerických dolarů, informovala agentura Reuters.

"Pokud nebude dluh v říjnu uhrazen, budeme nuceni začít omezovat dodávky zemního plynu pro odběratele," píše se v prohlášení Gazpromu. Společnost dluh vyčíslila na plných 1,3 miliardy dolarů.

Zpráva Ukrajinu, která má dva dny po volbách a dosud se čeká na oficiální výsledky, zaskočila.

Partnerská společnost Naftogaz dokonce odmítla, že by se suma, s níž se Gazprom ohání, zakládala na pravdě. "Nerozumíme, o co Gazpromu jde. Nechápeme ani, kde vzali tu částku," citovala mluvčího Naftogazu Olekseje Fjodorova agentura AFP. "Musíme zjistit víc. Pak se teprve vyjádříme."

Ukrajinské deníky spekulují, že se prostřednictvím Gazpromu míchá do povolební situace na Ukrajině Kreml: Pokud bude vládu sestavovat prozápadně naladěný tandem Julia Tymošenková/Viktor Juščenko, mohlo by Rusko prudce zvýšit cenu plynu. A naopak - pokud vyhraje "proruský" Viktor Janukovyč, mohla by pře o surovinu utichnout.

Gazprom se již proti podobným úvahám ohradil. "Toto obvinění jsme předpokládali. Ale opravdu se nepokoušíme ovlivnit volby, jde o čistě obchodní záležitost," řekl mluvčí exportu společnosti Iľja Koševrin.

 

Právě se děje

Další zprávy