Cizinci ven! Švýcarští lidovci před volbami přitvrdili

Blahoslav Hruška
3. 10. 2007 13:25
SVP je nejextremističtější vládní stranou Evropy
Foto: Reuters

Bern - Země dobrých sýrů a ještě lepší čokolády, kde všechno běží jak švýcarské hodinky. Ale také polická strana, která se chová agresivněji než Slotovi národovci nebo svého času Haiderovi svobodní.

Řeč je o Švýcarsku, které za tři týdny čekají volby do spolkových orgánů. Ty sice nepovažují Švýcaři za tak důležité jako kantonální, jde v nich ale o rozdělení sedmi ministerských křesel ve Spolkové radě (obdoba vlády).

A Švýcarská lidová strana (SVP) o sobě dává velmi hlasitě vědět. Její xenofobní rétorika je přitom nebezpečně blízko názorům pravicových radikálů, proti nimž EU bojuje jako proti organizované kriminalitě.

Otevřeně xenofobní předvolební plakát švýcarských Svobodných z roku 2007
Otevřeně xenofobní předvolební plakát švýcarských Svobodných z roku 2007 | Foto: SVP

"Násilná kriminalita stoupá, zneužívání sociální péče narůstá, přátelské Švýcarsko cizinci bezoztyšně využívají." Ne, nečtete obvyklé litanie fašistoidní formace, ale volební leták SVP, čistě matematicky nejsilnější strany ve Švýcarsku.

Podobné texty doprovází i agresivní grafika. Například černá ovce vybíhající ze zástupu bílých je opatřena titulkem "Zajistit bezpečnost - Lidová iniciativa pro odstranění kriminálních cizinců".

Před třemi lety SVP zase nasadila do volebního klání plakát, na němž sociální demokraté coby rudé krysy opouštěli potápějící se koráb Švýcarska. Že podobnou symboliku před osmdesáti lety používala německá NSDAP?

"Když tu řeknete, že něco takového je přeci ve stylu Goebbelse, setkáte se jen s pobaveným úsměvem," citoval server Spiegel Online Markuse Arnolda z Křesťanské lidové strany (CVP).

Proti všem - OSN, EU a Schengenu. Ten podle SVP přinese jen kriminalitu.
Proti všem - OSN, EU a Schengenu. Ten podle SVP přinese jen kriminalitu. | Foto: SVP-Klartext

Kult osobnosti

SVP se také zaštiťuje zájmy lidu a pěstuje svůj malý kult osobnosti. Ne ovšem kolem předsedy Ueli Maurera. V centru pozornosti je především Christoph Blocher, bohatý curyšský podnikatel, který stranu koncem 90. let dostal na vrchol.

V roce 2003 se pak stal spolkovým radou (ministrem) spravedlnosti a prolomil tzv. magickou formuli, podle níž měla SVP pouze jednoho ministra v sedmičlenné vládě. Právě tehdy jí jedno křeslo musela přepustit CVP.

Proti všem

A vůdcovský princip bude podle všeho dominovat i v letošních volbách. Předseda Maurer již nyní obvinil ostatní strany ze spiknutí a destabilizace země.

O negativní obraz Švýcarska v zahraničí se ale SVP nestará. Již léta bojuje proti vstupu země do OSN i proti EU. A podle volebních průzkumů u toho zůstane - Blocherova popularita je totiž stále nebývale vysoká.

 

Právě se děje

Další zprávy