Chystejme se na válku s Íránem, říká Francie

Reuters, pat
17. 9. 2007 13:24
Její ministr zahraničí chce zároveň přísnější sankce
Foto: Reuters

Paříž - Francie, která patřila k nejhlasitějším odpůrcům válečného tažení proti Iráku, poslala dosud nejsilnější varování Íránu, že by ho mohl potkat podobný osud.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL uvedl, že jeho země se musí připravit na možnost války proti Íránu, která by měla zastavit jeho jaderný program.

"Musíme se připravit na nejhorší. A to nejhorší je, pane, válka," řekl Kouchner v rozhovoru doslova. Vzápětí dodal, že konflikt neočekává "zítra".

Šéf francouzské diplomacie se svým prohlášením snaží zvýšit tlak na íránský režim. Podle něj by měly světové mocnosti zpřísnit sankce, aby daly Teheránu najevo, že to se zastavením jeho jaderného programu myslí vážně.

Kouchner uvedl, že vláda v Paříži už požádala francouzské firmy, aby se neucházely o zakázky v Íránu. Připustil zároveň možnost zvláštních sankcí, které by mohla na Írán uvalit Evropská unie.

Spojené státy tento týden zahajují v OSN konzultace o přijetí přísnější rezoluce, která by přiměla Írán přijmout požadavky mezinárodního společenství. Šlo by už v pořadí o třetí rezolucí namířenou proti Íránu.

Teherán trvá na tom, že vyvíjí jadernou technologii pouze kvůli výrobě energie. Odmítá zároveň zastavit proces obohacování uranu, který by mu mohl dopomoci k výrobě nukleární bomby. 

Kouchnera si za ministra zahraničí vybral nový francouzský prezident Nicolas Sarkozy, a to navzdory tomu, že je představitelem opoziční socialistické strany. Kouchner proslul v minulosti například jako hlasitý obhájce vojenského zásahu v Kosovu.

 

Právě se děje

Další zprávy