Nedrážděte Rusy radarem, vzkázal z Moskvy Schröder

Blahoslav Hruška
10. 9. 2007 13:39
Exkancléř vydal v Moskvě své paměti

Moskva - Americké plány na stavbu radaru v Česku a raketové základny v Polsku jsou politicky nebezpečné a škodí vztahům EU a Moskvy.

Na sobotní prezentaci ruské verze své autobiografie to prohlásil německý exkancléř Gerhard Schröder, který působí v dozorčí radě konsorcia Nord Stream, dceřiné firmy energetického gigantu Gazprom.

"Je německou zodpovědností přesvědčit Spojené státy, aby od podobných plánů ustoupily," zdůraznil Schröder na autogramiádě v knihkupectví Moskva.

Bývalý kancléř a předák SPD také nabádal Polsko, aby ustoupilo ze svého veta, kterým blokuje podpis nové partnerské smlouvy mezi Ruskem a EU. V Polsku je podle Schrödera patrný příklon k nacionalismu, což by mohlo být hrozbou pro rusko-německé vztahy, a tím i celou Evropu.

Mí Moskvané mi rozumějí. Na vzpomínky exkancléře Schrödera se o víkendu stály fronty.
Mí Moskvané mi rozumějí. Na vzpomínky exkancléře Schrödera se o víkendu stály fronty. | Foto: Aktuálně.cz

"Pro dobro Evropy je někdy vhodné zapomenout na individuální zájmy," dodal bývalý německý politik. Je prý rád, že knížka Rozhodnutí: můj život v politice, která se v Německu stala bestsellerem, vyšla v zemi, s níž je svázán svými politickými i osobními motivy.

"I když to není tenká knížka, čte se jedním dechem," pochválil exkancléřovy paměti, které v Rusku přijdou na 437 rublů (asi 340 Kč), autor předmluvy a místopředseda ruské vlády Dimitrij Medveděv.

Další summit na obzoru

Evropsko-ruské vztahy by měl rozhýbat koncem října summit v portugalské Mafře. Analytici ale příliš nevěří, že by politici přijali cokoliv průlomového. "Všichni se shodneme, že v současné době nemáme s Ruskem žádné strategické vztahy," citoval server euobserver.com švédského ministra zahraničí Carla Bildta.

 

Právě se děje

Další zprávy