Teror šest let po 11. září: Na řadě je Evropa

Martin Novák Martin Novák
11. 9. 2007 6:00
Uvnitř animace: Jak to vypadalo 11.září
Usáma bin Ládin na novém videozáznamu. Prvním po třech letech.
Usáma bin Ládin na novém videozáznamu. Prvním po třech letech. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šest let po útocích z 11. září se Usáma bin Ládin připomněl novým videozáznamem a znovu oslovil Američany, ale minimálně poslední rok je možná více důvodů k obavám na druhé straně Atlantiku.

Zatímco v USA nedošlo kvůli militantním islamistům k žádným atentátům, incidentům ani poplachům, Evropa má s teroristy napilno.

Od loňského léta zpravodajské služby a policie v Evropě buď odvrátily několik útoků na posledních chvíli, anebo měly štěstí, že útočníkům jejich záměry nevyšly.

Británie a Německo těsně unikají

Naposledy minulý týden zatkla německá policie muže, kteří chtěli zaútočit na frankfurtské letiště a americkou základnu v Ramsteinu. Den předtím zatýkala teroristy i dánská policie.

V Británii vloni nevyšel skupině fanatiků únos letadel z londýnského letiště Heathrow a letos na konci června nestihli odpálit bomby v automobilech, zaparkovaných v centru britské metropole.

Němci měli štěstí vloni v červenci, když se dvojici teroristů nepodařilo odpálit nálože, které nastražila ve vlacích na nádraží v  Kolíně nad Rýnem.

Americká pevnost 

Američané sérií drastických opatření učinili krok za krokem ze země pevnost. Umožnili zpravodajským službám rozsáhlejší možnost sledování, byť na úkor soukromí občanů.

Zpřísnili kontrolu všech lidí, kteří do USA vstupují. Sestavili seznam osob, které jsou v zemi nežádoucí. A řídí se jím i za cenu toho, že se na něm řada jmen ocitla omylem a zákaz se vztahuje i na lidi, kteří mají s radikály a potenciálními teroristy jen shodné jméno. 

V Evropě dohled není tak přísný, přestože přitvrzení prosazuje například německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble a někteří další politici. Chtějí, aby bylo možné podezřelým osobám kontrolovat obsah počítačů.

Sledovaní konvertité

A Al-Káida už v některých případech úspěšně získala pro své akce buď muslimy z řad evropských přistěhovalců nebo dokonce konvertity. Tedy původní Evropany, kteří v dospělosti přestoupili k islámu.

Z trojice mužů, zatčených minulý týden, byli dva konvertité. Jeden z Ulmu, druhý ze Saarbrückenu.

"Němci,kteří přestoupili na islám, by měli být sledováni. Je zjevné, že někteří z nich se chovají fanaticky. Zřejmě chtějí ukázat, že jsou své nové víry hodni," prohlásil bavorský minsitr vnitra Günter Beckstein. 

Původně vyhlásila Al-Káida válku jen Americe, dnes je spektrum rozšířeno o státy, které se podílejí na vojenských operacích v muslimských státech. Tedy hlavně v Iráku a Afghánistánu.

A v Iráku nebo Afghánistánu má vojáky téměř každá evropská země (Francouzi a Němci nejsou v Iráku, ale v Afghánistánu ano).

Pět procent radikálů?

Americký politolog japonského původu Francis Fukuyamama, který se na počátku devadesátých let minulého století proslavil esejí o vítězném tažení demokracie a následném "konci dějin," před časem uvedl, že právě Evropa, nikoliv Amerika, bude podle něj hlavním dějištěm boje s islamistickými teroristy.

New York, 11.září před šesti lety.
New York, 11.září před šesti lety. | Foto: Reuters

A to kvůli tomu, že má rozsáhlejší muslimskou populaci, z jejíhož nitra se útočníci rekrutují, a mezi evropskými muslimy je více zradikalizovaných a okolní společnosti odcizených jedinců než mezi muslimy v Americe.

Nizozemská zpravodajská služba odhaduje, že maximálně pět procent muslimů žijících v zemi je možné označit za radikály. Ale vzhledem k tomu, že muslimů je v Nizozemsku milion, představuje těchto pět procent přibližně padesát tisíc lidí.

Americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff nedávno pohrozil, že v obavách z muslimských radikálů, kteří vlastní pasy zemí EU, a mohou tak bez problémů cestovat do USA, uvažuje vláda o zavedení víz i pro všechny nebo některé obyvatele států, jako jsou Velká Británie nebo Německo. 

Šťastným kontinentem v této souvislosti zůstává Latinská Amerika. Tam ještě nikdy nebyl spáchán sebevražedný atentát.

 

Právě se děje

Další zprávy