Německá policie zmařila útok na letiště ve Frankfurtu

Red ZAH, lem
5. 9. 2007 12:20
Kvůli chystaným atentátům se zatýkalo i v Dánsku
Terčem teroristického útoku v Německu se mělo stát letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.
Terčem teroristického útoku v Německu se mělo stát letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. | Foto: Reuters

Berlín/Kodaň - Policie v Dánsku a Německu v posledních čtyřiadvaceti hodinách zatýkala muže podezřelé z organizování teroristických útoků.

Němci včera večer zadrželi tři lidi. Podle dostupných informací chtěli zaútočit na letiště ve Frankfurtu, na americkou leteckou základnu Ramstein a další zařízení ve Spolkové republice, například na diskotéky.

Deník Die Welt s odvoláním na zdroje z velení německých bezpečnostních složek uvedl, že se zadržení chystali udeřit v den šestého výročí teroristických útoků na New York a Washington - v úterý 11. září. 

Podle internetového vydání týdeníku Der Spiegel ale podezřelí s přípravami útoků teprve začínali. Experimentovali s látkami vhodnými pro sestrojení bomby.

"Hrozilo bezprostřední nebezpečí," řekl v rozhovoru pro televizi ARD německý ministr obrany Franz Josef Jung.

Dánsko se teroristických útoků obává od doby, kdy jeho vojáci odjeli do Iráku.
Dánsko se teroristických útoků obává od doby, kdy jeho vojáci odjeli do Iráku. | Foto: Reuters

Dva ze zadržených - Daniel S. ze Sárska a Fritz G. z Bavorska - jsou Němci, třetí je z Turecka či Pákistánu. Všichni tři platí za radikální islamisty, kteří jsou v kontaktu s extremisty v Německu i zahraničí.

Policie muže zatkla v Severním Porýní-Vestfálsku.

"Je to šťastný den pro bezpečnost Německa," řekla na tiskové konferenci generální spolková zástupkyně Monika Harmsová.

Celá skupina si podle ní za poslední půlrok obstarala 730 kilogramů pětatřicetiprocentního peroxidu vodíku. Z něho lze za použití kyseliny chlorovodíkové a acetonu vyrobit výbušninu.

Chemikálie byly uloženy v sudech v rodinném domku ve Schwarzwaldu. Podle expertů by z nich bylo možné vyrobit explozivní směs o ekvivalentu 550 kg TNT.

Dánsko: Byli napojeni na Al-Káidu

Osm mužů podezřelých z plánování bombových útoků, tentokrát na území Dánska, zase zadržely dánské tajné služby během včerejší razie v Kodani. Zabránili jsme teroristickému útoku, tvrdí.

"Jde o radikální islamisty napojené na členy Al-Káidy," potvrdil agentuře Reuters šéf dánských tajných služeb Jakob Scharf.

Na otázku, co mělo být cílem útoku, odmítl odpovědět.

TIP: Nová kniha o islamismu hýbe Dánskem

Všem zadrženým je mezi 19 a 29 lety a v Dánsku pobývali legálně. Šest z nich má dokonce dánské občanství, zbylí dva platné povolení k pobytu.

Mezi domnělými strůjci atentátů je například devatenáctiletý elektrikář a o něco starší řidič taxíku.

Zátah dánské policie. Mezi domnělými strůjci atentátů je například devatenáctiletý elektrikář a o něco starší řidič taxíku
Zátah dánské policie. Mezi domnělými strůjci atentátů je například devatenáctiletý elektrikář a o něco starší řidič taxíku | Foto: Reuters

Muži vyráběli výbušniny

Podezřelé policie delší dobu sledovala a nashromáždila proti nim dostatek důkazů. "Vyráběli nestabilní výbušninu v hustě
osídlené oblasti," uvedl Scharf. 

Podle policejních záznamů byly u zadržených nalezeny dokumenty potřebné k přípravě bomb.

Připoměňte si: Karikatury: Evropa slibuje podporu Dánům

Dánsko se teroristických útoků obává už dlouho. Důvodem je nasazení dánských vojáků v Iráku i nedávné nepokoje kvůli karikaturám proroka Mohameda, které se jako první objevily právě v dánském tisku.

Od té doby provedla dánská policie dva velké zátahy na radikální muslimy.

V únoru tamní soud odsoudil dánského občana palestinské národnosti za účast na plánování teroristického útoku na evropském území. Minulý rok byli zadrženi čtyři muži v Odense. Proces s nimi má začít tuto středu.

 

Právě se děje

Další zprávy