Na Slovensku se zřítil autobus do rokle, umírali mladí

sim
3. 9. 2007 15:40
Zahynuli čtyři lidé, 16 vážně zraněných
Na místě nehody zasahovaly desítky hasičů.
Na místě nehody zasahovaly desítky hasičů. | Foto: SITA

Bratislava - Poslední den prázdnin se na Slovensku proměnil v tragédii. Kolem osmé hodiny večerní se mezi středoslovenskou Detvou a obcí Hriňová zřítil do rokle autobus. V době nehody jím cestovalo až čtyřicet lidí.

Šlo o členy folklórního souboru Hriňovčan, kteří se vraceli z vystoupení na festivale v hotelu Poľana. Autobusem jely i děti.

"V autobuse byla mládež, zlatí lidé... Když odjížděli od hotelu, zpívali si," popsal pro Aktuálně.sk primátor Hriňové Rudolf Gonda.

Nehodu nepřežili čtyři lidé, šestnáct dalších utrpělo vážné úrazy.

Informace o počtu obětí se dlouho různily. Zatímco záchranáři hovořili po celou dobu o čtyřech mrtvých, policie skloňovala číslo šest. Situace byla ovšem kvůli neschůdnému terénu a značnému poškození autobusu velmi nepřehledná, popsal na svých stránkách deník Aktuálně.sk.

"Je tam hodně zraněných, zřejmě i vážně," řekl krátce po tragické nehodě mluvčí Operačního střediska záchranné zdravotní služby Jaroslav Sahul. "Momentálně je na místě šest záchranek, vyrazila tam i letecká záchranná služba," doplnil po deváté hodině večerní. Pomáhali i místní lidé.

Pozvánka na folklórní slavnosti Muziky pod Poĺanou.
Pozvánka na folklórní slavnosti Muziky pod Poĺanou. | Foto: www.hrinova.sk

Hasiči vyprošťovali zraněné z autobusu až dlouho do půlnoci. Je mezi nimi i řidič autobusu, který nehodu přežil. Sanity rozvezly zraněné do nemocnic v Bánské Bystřici, ve Zvolenu či Žiaru nad Hronom.

Policie zatím nesdělila příčinu havárie.

Podle deníku Sme však u vozu selhaly brzdy.

To potvrdil pro slovenskou zpravodajskou televizi TA3 i jeden ze členů souboru. "Řidič o problému věděl a proto těsně před nehodou vyzval cestující, aby přešli do zadní části autobusu," vypověděl.

Autobus se spustil z prudkého kopce. Zhruba deset kilometrů od hotelu vjel do zatáčky, kde přerazil svodidla a zřítil do hloubky padesát metrů do propasti u Hriňovské přehrady. Některé pasažery vymrštil pád ven z autobusu.

Stromy v rokli však jízdu vozidla přibrzdily. "Je jasné, že stromy následky havárie zmírnily," prohlásil dnes ministr vnitra Robert Kaliňák, který se na místo neštěstí vypravil. "Také zabránily pádu do větší hloubky."

Zatím se neví, kolik přesně jelo autobusem lidí - informace o počtu cestujících se rozcházejí. Hasiči a policisté proto prohlédávají oblast ve snaze najít někoho, kdo by se mohl v šoku toulat po okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy