Šéf agentury pro atom: Temelín není žádná hrozba

redakce DOM, čtk
26. 8. 2007 19:05
Smiřte se s existencí Temelína, řekl Baradej
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín získala silného zastánce. Podle ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje totiž nepředstavuje žádné nebezpečí.

"Mohu to říct s klidným svědomím, neboť tady v Rakousku žiji," dodal držitel Nobelovy ceny za mír v rozhovoru pro rakouský magazín Profil, který vyjde v pondělí.

Podle internetových stránek listu Der Standard, které dnes na rozhovor upozornily, doporučil Baradej Rakušanům, aby se "nesoustředili na skutečnost, že tato elektrárna je, ale více na bezpečnost atomové elektrárny". "O Temelín si nedělám ani ty nejmenší obavy," prohlásil šéf MAAE, která sídlí ve Vídni.

Aktivisté z hornorakouské organizace Atomstopp však dnes v oficiální tiskové zprávě označili Baradejovo ohodnocení situace ohledně Temelína za nesprávné a jeho rady za "pochybné".

"Šéf MAAE Baradej hovoří v hádankách. Na jedné straně tvrdí, že lidé se nemusejí Temelína obávat, ale na druhé straně požaduje, aby se lidé starali o bezpečnost atomové elektrárny. Jedná se o protiklad, který vrhá na znalosti šéfa MAAE více než podivné světlo," stojí v prohlášení aktivistů Atomstoppu, kteří ve čtvrtek pohrozili na září novými blokádami česko-rakouské hranice.

Aktivisté hrozí dalšími blokádami

Provoz jihočeské elektrárny je dlouhodobě trnem v oku rakouským odpůrcům jaderné energie i některým rakouským politikům. Českou stranu obviňují z porušování ujednání z Melku, která Praze mimo jiné ukládají povinnost informovat Vídeň o poruchách v Temelíně.

Podle jejich názoru tak Česko nečiní. Snaží se proto přimět rakouskou vládu, aby kvůli Temelínu podnikla proti České republice právní kroky. Aktivisté z hnutí Atomstopp hrozí také dalšími blokádami česko-rakouské hranice.

Česká vláda námitky rakouských odpůrců Temelína považuje za neopodstatněné a odmítá i blokády hranice. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vzbudil v Rakousku bouři nevole, když v polovině května označil organizátory těchto protestů za "magory".

 

Právě se děje

Další zprávy