Abcházie oznámila, že na její území spadlo letadlo

rst, Reuters, ČTK
25. 8. 2007 9:05
"Vzdušné incidenty" mezi Ruskem a Gruzií pokračují
Vladimír Putin si s Michailem Saakašvilim nemohou přijít na slovo
Vladimír Putin si s Michailem Saakašvilim nemohou přijít na slovo | Foto: Reuters

Tbilisi - Gruzie dnes už poněkolikáté od začátku srpna obvinila Rusko, že jeho letoun narušil gruzínský vzdušný prostor. Gruzínští vojáci prý na letoun, který se nad Gruzií objevil ve středu večer, vystřelili.

"Předevčírem (ve středu) ve 22:24 jsme v horách v horní Abcházii vystřelili na ruský letoun. Pak byla slyšet exploze," řekl dnes Reuters Šota Utijašvili z gruzínského ministerstva vnitra. "Tamější les hoří, ale nemůžeme potvrdit, že letoun byl sestřelen," dodal.

Abcházie, proruská separatistická oblast v Gruzii, pak dnes potvrdila, že nad jejím územím se tento týden zřítilo letadlo. "S velkou pravděpodobností je to bombardér nebo špionážní letadlo, které bylo poničeno a spadlo v horách z důvodů, jež zatím neznáme," prohlásil náčelník abchazského generálního štábu Anatolij Zajcev. 

Více o minulých incidentech mezi Ruskem a Gruzií ZDE

Poslední incident je dalším ze sérií údajných vzdušných incidentů mezi Ruskem, Gruzií a Abcházií. Abcházie, proruská separatistická oblast Gruzie, naposledy ve čtvrtek obvinila Tbilisi z narušení svého vzdušného prostoru.

Foto: Aktuálně.cz

Tbilisi již ve středu oznámilo, že nejméně dva ruské letouny pronikly na gruzínské území. Podle agentur ale není jasné, jestli je letoun, na který gruzínské síly podle dnešního vyjádření ministerstva vnitra vystřelily, totožný s tím, o jehož přítomnosti Gruzie informovala již ve středu.

Před dvěma týdny se rusko-gruzínské vztahy vyhrotily poté, co byla na gruzínském území objevena raketa pocházející údajně z ruského letadla. Že jde o raketu z ruského stroje, potvrdil minulý týden i tým mezinárodních expertů.

Gruzie už vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby se incidentem zabývala. Požadavek Tbilisi podpořily i Spojené státy, ale Rusko, které má v Radě bezpečnosti spolu s dalšími stálými členy právo veta, jednání blokuje.

 

Právě se děje

Další zprávy