Sarkozyho sto dnů: Sebevědomá politika i image

Blahoslav Hruška
23. 8. 2007 14:00
Razantní francouzský prezident už má své kritiky
Pohoda na summitu? Zdání klame. Zrovna francouzský prezident Sarkozy má hodně napilno.
Pohoda na summitu? Zdání klame. Zrovna francouzský prezident Sarkozy má hodně napilno. | Foto: Reuters

Paříž - Svěží vítr v Elysejském paláci, nová africká politika a Francie na výsluní evropské diplomacie. To vše sliboval Nicolas Sarkozy po svém zvolení prezidentem. Od jeho nástupu uplyne zítra sto dní.

První velká bilance pro "Sarka" nevypadá vůbec špatně. Představil novou administrativu, kde získaly špičkové posty ženy (za všechny jmenujme státní tajemnici při ministerstvu zahraničí Ramu Yadeovou, teprve třicetiletou Senegalčanku).

Posty i pro socialisty

K čerstvému větru ale patřila také pacifikace socialistické opozice. Prvním mužem francouzské diplomacie se tak stal spoluzakladatel Lékařů bez hranic Bernard Kouchner, exministr financí Dominique Strauss-Kahn je zase kandidátem EU na post ředitele Mezinárodního měnového fondu.


O Sarkozyho zevnějšek dbá i bulvár. Vyretušoval mu faldy
Týdeník Paris Match nedávno o Sarkozym a jeho dovolené v USA uveřejnil fotoreportáž pod názvem Americké léto. Novináři z deníku L´Express si ale všimli, že na fotkách od jezera Winnipesaukee ve státě New Hampshire něco nesedí. Oproti originálu má totiž Sarkozy vyretušované faldy.
Retuše oficiálního snímku Reuters
Retuše oficiálního snímku Reuters | Foto: L´Express
France's President Nicolas Sarkozy paddles a canoe with his son Louis on Lake Winnipesaukee while on vacation in Wolfeboro, New Hampshire August 4, 2007. REUTERS / Neal Hamberg (UNITED STATES)
France's President Nicolas Sarkozy paddles a canoe with his son Louis on Lake Winnipesaukee while on vacation in Wolfeboro, New Hampshire August 4, 2007. REUTERS / Neal Hamberg (UNITED STATES) | Foto: Reuters
Zdroj: Paris Match a Reuters

Sarkozy také rozehrál chytrou diplomatickou hru. Bodoval na summitu EU v Bruselu, kde slíbil podpořit reformní smlouvu, přestože Francouzi její předchůdkyni torpédovali v referendu.

V USA na dovolené, v Libyi za obchodem

Zároveň se vydal za Georgem Bushem do USA, kam dokonce přijel i na soukromou dovolenou. Proti Jacquesu Chiracovi, který si na pražském summitu NATO v roce 2002 při Bushově projevu četl magazín o islámském umění, je to velký mediální posun.

Tam, kde je to jen trochu možné, ale neváhá Sarkozy jít tvrdě za svým. Kritiku sklidil od EU i od opozice za svoji cestu do Libye, kde Muammaru Kaddáfímu nabídl nejen atomový reaktor pro odsolovací zařízení, ale i dodávku protitankových střel. Žádný zákon tím sice neporušil, Brusel to ale bral jako ránu pod pás své zahraniční politiky.

Rodinná politika. Cécilia Sarkozyová s bulharským prezidentem Parvanovem po propuštění zdravotních sestřiček.
Rodinná politika. Cécilia Sarkozyová s bulharským prezidentem Parvanovem po propuštění zdravotních sestřiček. | Foto: Reuters

Sarkozy nejde daleko pro rázná slova, i když někdy trochu přestřelí. Nedávno tak po přijetí rodičů dítěte, které se stalo obětí pedofila, prohlásil, že by se podobní delikventi měli preventivně kastrovat.

Do značné míry je Sarkozyho popularita také rodinným podnikem. Mediální tváří spojenou s vysvobozením bulharských zdravotních sestřiček se totiž stala prezidentova žena Cécilia. Žena, která o sobě ještě před dvěma roky prohlásila, že by ji nebavilo být první dámou.


 

 

Právě se děje

Další zprávy