Rakousko považuje radar v Česku za provokaci

Red Zah, čtk, Reuters
23. 8. 2007 14:15
Protiraketový systém ostře napadl ministr obrany
Václav Klaus včera v doprovodu kancléře Alfreda Gusenbauera (vlevo) a prezidenta Heinze Fischera sledoval ve Vídni fotbalový zápas Rakousko - ČR.
Václav Klaus včera v doprovodu kancléře Alfreda Gusenbauera (vlevo) a prezidenta Heinze Fischera sledoval ve Vídni fotbalový zápas Rakousko - ČR. | Foto: Reuters

Vídeň - Za provokaci považuje rakouský ministr obrany Norbert Darabos americký plán výstavby protiraketového systému v Polsku a Česku.

Jeho výrok dnes zveřejnil rakouský deník Die Presse, kterému ministr poskytl rozhovor.

Darabos podle svých slov nechápe smysl protiraketového štítu ve střední Evropě, který má být namířen proti možnému ohrožení ze strany Íránu.

"Musí existovat jiné řešení. Se Severní Koreou přeci Spojené státy také nakonec dosáhly kompromisu. To, že chtějí nyní v bývalé východní Evropě vybudovat obranný deštník, považuji za provokaci," řekl sociálnědemokratický ministr.

Záměry Washingtonu v Polsku a České republice jsou podle něj chybné a povedou jen k oživení diskuzí jako za studené války.

"Budou se tím vyvolávat staří duchové, které jsme už zapudili," varuje ministr, jehož země patří mezi kritiky amerického plánu.

Deník zveřejnil rozhovor v den, kdy je český prezident Václav Klaus v Rakousku na návštěvě.

 

Právě se děje

Další zprávy