Rusko: 35 tisíc neobjasněných vražd za šest let

Martin Novák Martin Novák
22. 8. 2007 13:30
Neuzavřené jsou i vraždy známých novinářů
Foto: Reuters

Moskva - Ruské ministerstvo vnitra poprvé zveřejnilo oficiální statistiku, týkající se zločinnosti v zemi.

Vyplývá z ní, že ruským detektivům se za posledních šest nepodařilo objasnit přes 35 tisíc vražd. Oznámil to ministr vnitra Rašíd Nurgalijev.

Tvrdil, že se práce policie zlepšuje. "Každý zločin by měl být objasněn. To je politika ministerstva vnitra," citovala Nurgalijeva agentura RIA.

Ruská policie zaznamenala nedávno úspěch v mediálně mimořádně sledovaném případu, když zatkla dvaašedesátinásobného vraha Alexandra Pičuškina. Soud s ním začal minulý týden.

Třiatřicetiletý bývalý zaměstnanec supermarketu ale unikal dlouhých čtrnáct let. Vysloužil si přezdívku bitcevský maniak, protože své oběti vraždil ve stejnojmenném moskevském parku.

Alexandr Pičuškin, známý jako bitcevský maniak.
Alexandr Pičuškin, známý jako bitcevský maniak. | Foto: Reuters

Mnoho let nemohla policie vypátrat ani dosud nejznámějšího ruského sériového vraha Andreje Čikatila z Rostova na Donu. Než byl v roce 1994 popraven, zavraždil během dvanácti let třiapadesát žen a dětí.

Mezi mnoha nevyjasněnými případy jsou i vraždy, vykonané pravděpodobně na politickou objednávku.

Sem patří například loňská násilná smrt známé novinářky Anny Politkovské. Ostré kritičky prezidenta Vladimira Putina a války v Čečensku.

Ačkoliv policie zatím nic nezjistila, znalci žurnalistky se domnívají, že vraždu si objednal nový čečenský prezident a Putinův stoupenec Ramzan Kadyrov nebo někdo z jeho blízkosti.

Právě novou promoskevskou čečenskou vládu Politkovská ve svých článcích ostře napadala.

Známá ruská novinářka a kritička Kremlu Anna Politkovská byla zavražděna vloni 7. října.
Známá ruská novinářka a kritička Kremlu Anna Politkovská byla zavražděna vloni 7. října. | Foto: Moscow Times

Není znám ani vrah amerického novináře ruského původu Paula Chlebnikova. Investigativní reportér, který psal o korupci v ruském byznysu, byl zastřelen 9. července 2004 na ulici v Moskvě.

Nynější ministr spravedlnosti Vladimir Ustinov vloni ještě ve funkci generálního prokurátora kritizoval práci ruské policie. Podle něj postupuje často liknavě, odbývá vyšetřování, a v některých případech dokonce záměrně kryje pachatele zločinů, včetně vražd.

Podle statistiky bylo v roce 2005 spácháno na území Ruska 3,5 miliónu zločinů, což bylo o čtvrtinu více než v předchozím roce. Počet neobjasněných případů vzrostl o třetinu.

Samotný prezident Putin vloni připustil, že "počet zmizelých osob v Rusku nahání strach."

Rusko na rozdíl od jiných postkomunistických zemí nezrušilo trest smrti, ale pouze na jeho udílení vyhlásilo moratorium. V posledních letech tak soudy nejvyšší rozsudky nevynášejí.

 

Právě se děje

Další zprávy