Ruská armáda na výročí invaze varuje: Nestavte radar

Reuters, čtk, man
21. 8. 2007 14:07
Česká delegace jedná v Moskvě
Vladimir Putin nastupuje do helikoptéry 11.srpna poté, co si prohlédl ruský radar u Voroněže.
Vladimir Putin nastupuje do helikoptéry 11.srpna poté, co si prohlédl ruský radar u Voroněže. | Foto: Reuters

Moskva - Česká republika se dopustí závažné chyby, pokud se rozhodne poskytnout své území pro stavbu amerického radaru.

V den 39. výročí sovětské invaze do Československa (21.srpna 1968) to dnes prohlásil náčelník generálního štábu ruské armády generál Jurij Balujevskij.

Balujevskij to řekl v Moskvě české delegaci, kterou vede první náměstek ministryně obrany Martin Barták a prvním náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

"Říkají nám, že rozhodnutí o protiraketové obraně bylo přijato a že Rusko se jen vměšuje do rozhovorů mezi Spojenými státy, Českou republikou a Polskem," prohlásil na začátku jednání Balujevskij.

Odcházející ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) i jeho pravděpodobný nástupce Sergej Ivanov jsou ostrými odpůrci radaru v České republice a raketové základny v Polsku.
Odcházející ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) i jeho pravděpodobný nástupce Sergej Ivanov jsou ostrými odpůrci radaru v České republice a raketové základny v Polsku. | Foto: Reuters

"Takový přístup je chybný, neboť pokračující české rozhovory s Washingtonem vnímáme jako problém," řekl Balujevskij s tím, že postoj české strany se od posledního jednání před čtyřmi měsíci nezměnil.

Náčelník generálního štábu po rozhovorech novinářům řekl, že podle názoru ruské strany by bylo dobré, aby Česko nepřijímalo
definitivní rozhodnutí o radaru dříve než po amerických prezidentských volbách na podzim 2008.

Balujevskij před nedávnem prohlásil, že pokud americký radar na českém území skutečně vznikne, Rusko na něj namíří balistické střely.

Náměstek Barták po jednání připomněl, že Česká republika zatím žádné rozhodnutí neučinila. "Definitivní slovo nepadne, dokud nebudou zváženy všechny aspekty. Rozhodnutí učiní parlament," prohlásil v Moskvě Barták.

Dále čtěte:

Srpen 1968 v Praze
Srpen 1968 v Praze | Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Foto: Reuters
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy