Kdo přepisuje Wikipedii ? CIA, Wal-Mart či Vatikán

man
16. 8. 2007 19:43
Firmy, organizace i vlády o sobě "upravují" informace

Londýn - Internetová encyklopedie Wikipedia je pověstná svojí demokracií. Téměř kdokoliv může texty pod jednotlivými hesly upravovat.

Že to ale není vždy v zájmu objektivity a pravdivosti informací, prokázal objev čtyřiadvacetiletého Američana Virgila Griffitha.

Prostřednictvím takzvaného WikiScanneru zjišťuje, jak texty upravují ti, kterým se stávající znění nehodí.

Na základě IP adres tak odhalil, že si hesla o sobě samých upravují například Wal-Mart, CIA, britská Labouristická strana, Dow Chemical, Exxon-Mobil, Vatikán či Scientologická církev.

Prezidenti, platy i výbuch v továrně

Z počítače, který měl adresu Ústřední zpravodajské služby (CIA), kdosi upravoval záznamy o bývalých prezidentech Richardu Nixonovi a Ronaldu Reaganovi.

Ze společnosti Wal-Mart zase někdo "poopravil" údaje o platech zaměstnanců. Z nitra britské vládnoucí Labouristické strany se přepisovaly informace o poslancích Dolní sněmovny.

Foto: en.wikipedia.org
 

Z Dow Chemical neznámá osoba upravila stránku o výbuchu v chemické továrně v indickém Bhópálu, kde v roce 1984 zahynuly tisíce lidí. Továrna patřila firmě Union Carbide, kterou později pohltila právě Dow Chemical.

IP adresa, patřící někomu z těžařské společnosti Exxon-Mobil, zase změnila text týkající se havárie tankeru Exxon Valdez z roku 1989.

Samotný Griffith, autor WikiScanneru, to okomentoval pro deník Times slovy: "Chci způsobit malé katastrofy z hlediska public relations firmám a organizacím, které nemám moc rád."

Nadále bez reklam

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales nedávno potvrdil, že ani nadále nehodlá na stránky encyklopedie pustit reklamu a zdroje financování bude hledat jinde.

Od různých dárců a sponzorů  vloni vybral milión dolarů, pro letošek počítá už s částkou tří miliónů.

Wikipedia vznikla v roce 2001 a je dnes devátou nejnavštěvovanější internetovou adresou světa. Například letos v květnu měla za měsíc téměř 47 miliónů unikátních uživatelů.

V současné době má Wikipedia přes dva miliony položek ve více než 25 používaných jazycích. Z toho je přes 800 tisíc hesel v angličtině.

 

Právě se děje

Další zprávy