Zemřel velitel SS Barth. Vraždil i v Ležácích

ČTK, bh
14. 8. 2007 17:20
Po válce se skrýval v NDR. Tam dostal doživotí

Berlín - V Německu zemřel nacistický zločinec Heinz Barth. Jeho kariéra byla přitom spjatá i s Českem. Podílel se na vyvraždění Ležáků.

Barth zemřel již 6. srpna ve věku šestaosmdesáti let, teprve včera ale jeho smrt potvrdil farář Heinz-Dieter Schmidtke z braniborského Gransee. 

Za stanného práva vyhlášeného nacisty v českých zemích se Barth v létě 1942 podílel jako příslušník policejního záložního praporu na popravě 92 osob v Lubech u Klatov a v Pardubicích.

Osobně se také účastnil vraždění obyvatel obce Ležáky v červnu 1942. "Dobrovolně se hlásil k bezpečnostní policii, jejíž jednotky fungovaly jako popravčí čety," řekl Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Barthovo jméno ale vstoupilo na seznam nacistických zločinů především masakrem ve francouzském Oradour-sur-Glane, kde nacisté 10. června 1944 povraždili 642 obyvatel. Barth tehdy v hodnosti obersturmbannführera velel oddílu SS.

Z vězení se dostal před 10 lety

Za tento masakr byl Barth ve Francii v roce 1953 odsouzen k smrti. Ovšem v nepřítomnosti: pod falešným jménem se ukrýval v někdejší NDR. Tam byl odhalen teprve v roce 1981.

O dva roky později dostal doživotí. V roce 1997 byl ale vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu propuštěn.

Za válečnou invaliditu (koncem války přišel o nohu) si ve sjednoceném Německu dokonce vymohl v letech 1991 - 1998 dodatečnou penzi, což vyvolalo řadu protestů. Soud mu ale nakonec důchod pro oběti války v roce 2000 odebral.


 

 

Právě se děje

Další zprávy