Rusko vztyčilo obří kříž v místě stalinských masakrů

Martin Novák Martin Novák
8. 8. 2007 20:34
Dvanáctimetrový dřevěný kolos putoval ze severu Ruska
Vztyčování kříže v Butovu, kde NKVD postřílela desetitisíce lidí
Vztyčování kříže v Butovu, kde NKVD postřílela desetitisíce lidí | Foto: Reuters

Moskva - Pět měsíců trvalo skupině mnichů a dalších věřících ze Soloveckého kláštera, než bez pomoci jedného stroje vyrobili 12,5 metrů vysoký dřevěný kříž.

Podle agentury ITAR-Tass jako materiál použili borovici a cedr, kusy dřeva k sobě přivázali provazy.

Jejich dílo putovalo po silnicích a řekách ze Soloveckých ostrovů na jih do Moskvy. Ode dneška stojí na jihu metropole, na předměstí Butovo.

Z gulagu na popraviště

Tady stály ve dvacátých letech vyšetřovny a věznice Stalinovy tajné policie NKVD. Zahynuly zde desetitisíce lidí. Jen v roce 1937 tady popravčí čety zastřelily téměř dvacet tisíc osob.

Solovecký klášter na ostrovech zase stojí v místech, kde se v dobách Stalinovy diktatury nacházel jeden z prvních gulagů.

Cesta dřevěného kříže z ostrova začala 25. června.

Horní část 12,5 metrů vysokého kříže
Horní část 12,5 metrů vysokého kříže | Foto: Reuters

Kromě jiného se plavil na lodi i po kanálu, který budovali ve třicátých letech vězňové z Gulagů.

Těsně před osazením v Butovu se kříž "projel" po řece Moskvě. Symbolicky kolem místa, kde Stalin nařídil ve třicátých letech odstřelit a srovnat se zemí velký Chrám Krista spasitele.

Ten byl po pádu komunismu v devadesátých letech obnoven tak, aby co nejvíce připomínal původní stavbu.

Aktivisté: Na zločiny se zapomíná

Vztyčení obřího kříže je společnou iniciativou pravoslavné církve a protikomunistických aktivistů. Ti se domnívají, že současná vláda pod vedením prezidenta Vladimira Putina má tendenci zločiny bývalého komunistického režimu bagatelizovat a zamlčovat.

Kritizují například nedávný Putinův výrok, že by mu nevadilo, kdyby se Volgograd vrátil ke svému předchozímu názvu Stalingrad.

Stalin vládl sovětskému svazu až do své smrti v roce 1953.
Stalin vládl sovětskému svazu až do své smrti v roce 1953. | Foto: Aktuálně.cz

"Dnes tady máme nový režim, který stojí hlavně o hrdiny. Oběti ho nezajímají," řekla agentuře AFP Taťjana Voroninová z organizace Memorial.

Putin je přítelem duchovních

V Butovu blízko kříže také nedávno vedení pravoslavné církve vysvětilo nový chrám.

Stalin pravoslavnou církev po celou dobu své vlády tvrdě pronásledovat. Ústupky jí nabídl jen na počátku čtyřicátých let, když po invazi nacistů potřeboval podporu církve při mobilizaci obyvatel proti okupantům.

Putin naopak pěstuje s církví dobré vztahy a na fotograficích nebo v televizi je často zachycen při modlitbě nebo ve společnosti pravoslavného duchovního. 

 

Právě se děje

Další zprávy