Gruzie: Rusové raketu upustili. Po útoku rebelů

rst, Reuters
8. 8. 2007 15:55
USA se zastaly Gruzie. Mírněte se, vzkázaly Rusům
Gruzínský prezident Michail Saakašvili ze včerejšího útoku obvinil Rusko...
Gruzínský prezident Michail Saakašvili ze včerejšího útoku obvinil Rusko... | Foto: Reuters

Tbilisi - Rusko se ostře ohradilo proti nařčení Gruzie, že jejich letoun Su-24 vnikl do leteckého prostoru země a vypálil raketu na gruzínskou vesnici.

Podle ruských generálů si Gruzie zaútočila na své území sama, aby tak ještě více vyhrotila napjaté vztahy mezi oběma zeměmi.

Gruzínský ministr zahraničí dnes ale řekl, že radar kompatibilní se systémy NATO zaznamenal, jak ruské letadlo Su-24 přilétlo z ruského území.

Zdroj blízký gruzínským vyšetřovatelům, které cituje agentura Reuters, uvádí, že ruský letoun raketu nevystřelil, ale upustil. Tento manévr provedl poté, co se dostal pod palbu rebelů v separatistické Jižní Osetii.

"Rebelové na letadlo vypálili Strelu (z ramene odpalovanou protiletadlovou raketu). Pilot se rozhodl z bezpečnostních důvodů zbavit výbušniny, kterou měl na palubě. To vysvětluje, proč raketa nebyla odpálena," uvádí zdroj, který si nepřál být jmenován.

Mluvčí ruského ministerstva obrany gruzínskou verzi odmítl. Podle něj se v oblasti žádné ruské letadlo nenacházelo. Tisková mluvčí administrativy separatistické Jižní Osetie tuto verzi také považuje za "absurdní".

Podle expertů, kteří nevybuchlou raketu analyzovali, šlo o ruskou raketu Raduga Kh-58, speciálně vytvořenou k likvidaci radarových zařízení. NATO ji označuje typem AS-11. Raketa nese výbušninu TNT.

Včerejší zpravodajství: Gruzie: Rusko zaútočilo na naše území raketou

Saakašvili odjel na místo činu

Foto: Aktuálně.cz

Gruzínský prezident Michail Saakašvili včera uvedl, že raketa byla součástí ruské agresivní politiky proti svým "neposlušným" sousedům.

Na místě činu, ve vesnici Citelubani, incident mimo jiné srovnal s loňským "kyberútokem" na dalšího neposlušného ruského souseda, Estonsko. Ruští hackeři tehdy napadali estonské vládní servery.

"Tohle není jen problém Gruzie. Tohle je problém celé evropské bezpečnosti. Nevím, jak daleko mohou zajít, ale měli bychom je zastavit. Očekávám silnou reakci mezinárodního společenství," uvedl prezident.

Rusko: Gruzie má také Suchoje

V souvislosti s dopadem rakety experti hovoří o velkém štěstí. Pokud by totiž 700 kilogramů vážící raketa explodovala, mohla by zničit velkou část vesnice a také si vyžádat oběti na životech.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov pro změnu úterní incident spojoval s březnovým útokem v gruzínské soutěsce Kodori, za kterým podle něj také stály gruzínské jednotky, nikoliv Gruzií obviněné Rusko.

"Fakt, že gruzínská armáda používá stroje Suchoj, nám umožňuje předpokládat, že tytéž gruzínské jednotky, pokračují ve vyhrocováním konfliktu s Gruzií," uvedl.

Nepřehánějte, vzkázaly USA Rusku

Kousky nevybuchlé munice popsané ruskými písmeny u vesnice Citelubani
Kousky nevybuchlé munice popsané ruskými písmeny u vesnice Citelubani | Foto: Reuters

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby mírnilo svou rétoriku vůči Gruzii. Američané se snaží zjistit, co se skutečně stalo, ale razantně odmítli zmiňované Lavrovovy spekulace.

"Nemůžeme říct, kdo za útokem stojí, ale nemáme žádné indície, že by si Gruzie na své území zaútočila sama. To je jisté," uvedl zástupce americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové Matt Bryza.

Saakašviliho režim je v hledáčku Ruska už od roku 2004, kdy se prozápadní Saakašvili dostal k moci díky "růžové revoluci".

...ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si je jistý, že Gruzínci zaútočili sami na sebe
...ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si je jistý, že Gruzínci zaútočili sami na sebe | Foto: Reuters

Niedrug Saakašvili

Návštěvníci hlavního města Tbilisi by si podle počtu evropských vlajek a symbolů dokonce na chvíli mohli myslet, že je Gruzie členem Evropské unie. Právě Saakašvili je velkým zastáncem vstupu Gruzínců do evropského klubu, čímž si ovšem znepřátelil Rusko.

V současné době mezi oběma zeměmi nefunguje vlakové spojení, pošta a gruzínské výrobky nejsou na ruském trhu žádány.

Saakašvili krom toho obviňuje Moskvu, že podporuje rebely ve dvou separatistických republikách - Abcházii a Jižní Osetii.

 

Právě se děje

Další zprávy