Gruzie: Rusko zaútočilo na naše území raketou

lem, rst, Reuters
7. 8. 2007 14:11
Šlo o projev agrese, tvrdí Gruzie

Tbilisi - Gruzie obvinila Rusko z útoku na gruzínské území. Nejméně jeden ruský letoun Suchoj SU-24 Fencer vstoupil do gruzínského vzdušného prostoru a vypálil raketu vzduch-země.

Šlo o projev agrese, tvrdí Gruzie. Rusko narušení gruzínského vzdušného prostoru popírá.

Podle informací gruzínského ministerstva vnitra ruská stíhačka vypustila sedmisetkilovou raketu v pondělí kolem 16:30 našeho času. Ta dopadla nedaleko kukuřičného pole jednoho obyvatele vesnice Citelubani.

"Seděl jsem na zahradě a v tom jsem na obloze zahlédl letadlo. Potom jsem viděl stoupající kouř a zaslechl ránu. Letadlo se potom otočilo a odlétlo," uvedl Ilja Psuturi z vesnice.

Gruzie: Šlo o ruské letouny

Foto: Aktuálně.cz

"Naše radary ukázaly, že tyto letouny přiletěly z Ruska a poté se vrátily zpět," uvedl gruzínský ministr pro otázky policie a veřejného pořádku Vano Merabišvili.

"Považuji to za projev agrese uskutečněný letadly z teritoria jiného státu," dodal.

Gruzie dnes do Tbilisi svolala zástupce velvyslanectví sídlících v zemi, aby projednali situaci. Také předala oficiální protestní nótu ruské ambasádě.

Ruský plukovník Alexander Dobyševsky podle BBC uvedl, že ruské letectvo v pondělí a v úterý nepodniklo žádné lety nad gruzinským územím.

Vesnice Citelubani se nachází nedaleko separatistické provincie Jižní Osetie, která je dlouhou dobu důvodem napětí mezi Moskvou a Tbilisi. Rusko poskytuje vzbouřeneckým gruzínským provinciím Abcházie a Jižní Osetie morální a finanční podporu.

Ruská televize odvysílala záběry místa dopadu, na kterých lze spatřit obří kráter a kousky výbušniny popsané ruskými znaky.

Kousky nevybuchlé munice popsané ruskými písmeny u vesnice Citelubani
Kousky nevybuchlé munice popsané ruskými písmeny u vesnice Citelubani | Foto: Reuters

Hranice jsme nepřekročili

Útok na gruzínské území ale ruské letectvo vyloučilo.

"Ruské letectvo v pondělí ani v úterý nad Gruzií nepřelétávalo," zdůraznil poradce velitele ruských leteckých sil. "Rusko nepřekročilo hranice svrchované Gruzie," dodal.

Ministr pro otázky policie a veřejného pořádku Vano Merabišvili na místě dopadu rakety.
Ministr pro otázky policie a veřejného pořádku Vano Merabišvili na místě dopadu rakety. | Foto: Reuters

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií se dále vyostřily loni poté, co Tbilisi vyhostilo čtyři ruské armádní důstojníky s obviněním ze špionáže.

Moskva odpověděla odvoláním svého velvyslance z Tbilisi a přerušením vzdušných, námořních a poštovních spojení s Gruzií.

Rusové rovněž deportovali několik tisíc Gruzínců, kteří na jeho území údajně nelegálně pobývali.

 

Právě se děje

Další zprávy