Rusko vs zbytek světa. Válka o ropu u pólu je tu

Martin Novák Martin Novák
3. 8. 2007 23:02
Kanada zahajuje "protiofenzívu". Uvnitř: GRAFIKA
Za polárním kruhem
Za polárním kruhem | Foto: Reuters

Ottawa - Ponorem do čtyři kilometry hluboké temnoty v Severním ledovém oceánu odstartovali Rusové válku o ropu a další suroviny v okolí pólu.

"Až se sem někdo potopí za sto nebo za tisíc let, uvidí tady ruskou vlajku, kterou jsme zde zanechali," uvedl po skončení mise ponorek Mir-1 a Mir-2 šéf ruské expedice, osmašedesátiletý polárník Artur Čilinkarov.

Vlajka nerozhoduje

Na konkurenty Ruska ve hře o právo využívat oblast kolem severního pólu ale výprava žádný dojem neudělala. Shodují se v tom, že vlajka na mořském dně nic neznamená.

Nejostřeji se vyjádřila Kanada. Její premiér Stephen Harper se už příští měsíc demonstrativně vydá za Polární kruh, aby nenechal nikoho na pochybách o názoru Kanaďanů. Že sporné území je jejich.

(Pokračování článku pod mapou)

Foto: Aktuálně.cz

 

"Naše vláda klade velký důraz na zajištění naší suverenity v Arktidě. A budeme v tomto směru postupovat rychle," řekl kanadský premiér na zasedání své Konzervativní strany, kde jej zastihla zpráva o ruském "dobytí" Severního pólu.

Kanada pošle lodě

Ottawa už rozhodla o tom, že dá sedm miliard dolarů na vybudování osmi hlídkových lodí, které poplují k Severnímu pólu a stanou se symbolem kanadského nároku na oblast.

Plavidla budou schopná proplout i metr tlustou vrstvou ledu.

 

 

Harper označil vztyčení ruské vlajky na dně oceánu za "divadlo", které nezakládá žádný právní nárok.

"Nejsme v patnáctém století, aby si někdo jezdil po světě, vztyčoval vlajky a říkal, že od této chvíle je to jeho území," řekl premiér.

Jednoznačně hovořil i ministr zahraničí Peter MacKay.

Ověřené zásoby ropy
Autor fotografie: Reuters

Ověřené zásoby ropy

(v miliardách barelů)

 

  • 1) Saúdská Arábie 263
  • 2) Kanada 179
  • 3) Írán 132
  • 4) Irák 115
  • 5) Kuvajt 101
  • 6) Spojené arabské emiráty 98
  • 7) Venezuela 80
  • 8) Rusko 60

"Otázka suverenity v Arktidě není žádnou otázkou. Jasně jsme už v minulosti dali najevo, že jde o kanadské vody a kanadský majetek," prohlásil šéf diplomacie.

Spor pěti zemí

Dánské ministerstvo zahraničí oznámilo, že považuje vztyčení vlajky za "úsměvnou záležitost", podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Washington ruské nároky neuznává a na tomto stanovisku se nic nemění.

Spor o oblast kolem pólu vede celkem pět zemí: Rusko, Kanada, USA, Dánsko a Norsko.

Kolik ropy skrývá pól

Vědci tuší pod povrchem Severního ledového oceánu velké zásoby ropy. Ty sice bude technicky a finančně náročné ze země dostat, těžbě však nahrává tání ledového příkrovu v posledních letech.

Nikdo ale přesně neví, kolik černého zlata Severní pól skrývá.

Někteří američtí geologové tvrdí, že kolem Severního pólu leží možná až pětadvacet procent ropy z celkových zásob, které ještě na zeměkouli zbývají.

Společnost Exxon to odhaduje na osmnáct procent, Shell je pesimističtější.

Rusové hovoří o minimálně deseti, ale možná až stu miliardách barelů. Ověřené zásoby ropy jsou ve světě odhadovány celkem na 1,3 biliónu barelů.

Nepřijde další zklamání?

Není jisté, že nedojde k podobnému zklamání jako v Kaspickém moři.

Po rozpadu Sovětského svazu se zdejší, tehdy ještě neprozkoumané zásoby, srovnávaly s Perským zálivem. Pak ale přišlo vystřízlivění, když se ukázalo, že ve skutečnosti je Kaspik na ropu a zemní plyn mnohem chudší.
 

 

Právě se děje

Další zprávy