Bulharsko odpustilo Libyi dluhy. Jako dík za sestřičky

bh, ČTK
2. 8. 2007 16:20
Stále ale není jasné, kdo odškodné zaplatil
Foto: Reuters

Sofia - 56 635 373,85 dolarů. Tolik dalo Bulharsko výměnou za život pěti zdravotních sester a lékaře palestinského původu, které Libye před deseti dny propustila.

Bulhary to přitom nebude stát ani leva. A jak je to možné? Jednoduše: bulharská vláda se rozhodla odpustit Libyjcům dluh vzniklý ještě za dob socialismu. V podstatě nevymahatelná částka propadne ve prospěch Mezinárodního benhgázíjského fondu, nad nímž dohlíží Evropská unie.

Dvě ze sestřiček po příletu do Sofie.
Dvě ze sestřiček po příletu do Sofie. | Foto: Reuters

"Touto sumou Bulharsko pomůže libyjské vládě k obnově zdravotnických zařízení, léčbě postižených dětí a poskytnutí finanční pomoci jejich rodinám," prohlásil premiér Sergej Stanišev.

Nic jsme nezaplatili, tvrdí všichni

Právě mezinárodní fond přitom hraje klíčovou roli v propuštění šestice odsouzených, kteří ve vykonstruovaném procesu dostali v Libyi trest smrti za údajné nakažení více než čtyř set dětí smrtícím virem HIV.

Na konto fondu totiž doputovalo kolem půl miliardy dolarů, což byla podmínka Kaddáfího režimu, bez níž by se sestřičky na svobodu nedostaly.

A odkud peníze přitekly? Tripolis tvrdí, že šlo o akci EU, jmenovitě zmínil i Česko a Slovensko. Oba státy to ale popřely.

Podobně i Brusel přispěchal s prohlášením, že Evropská unie nezaplatila "ani euro".

Kaddáfího syn Sajf Islám: Za sestřičky poděkujte Francii.
Kaddáfího syn Sajf Islám: Za sestřičky poděkujte Francii. | Foto: Reuters

Oleje do ohně pak přilil Kaddáfího syn Sajf Islám, který sám předsedá několika vládním nadacím. Podle něj dohodu o vydání sestřiček umožnila "vojenská záležitost" dojednaná s Francií během nedávné návštěvy francouského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Elysejský palác ale trvá na tom, že šlo pouze o dodávku jaderného reaktoru pro odsolovací zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy