Ruská expedice míří domů. Dobyla dno pólu

Lenka Málková
3. 8. 2007 10:25
Ruská mise se zdařila. Podívejte se na VIDEO

Moskva - Obě ruské miniponorky, které v Arktidě sestoupily do hloubky více než čtyř kilometrů, se včera úspěšně vynořily z vod Severního ledového oceánu. Expedice už je na cestě domů, do ruského přístavu Murmansk.  

Moskva tak splnila, co si předsevzala: Rusové "dobyli" jako první dno přímo pod Severním pólem.

Za nejriskantnější část mise přitom vědci považovali právě návrat dvou atomových miniponorek z hlubin zpátky na povrch. Hrozilo totiž, že uvíznou pod silnou ledovou krustou.

Rusové teď mohou oprávněně tvrdit, že se jim expedice vyvedla.

Batiskafy Mir-1 a Mir-2 měly za úkol prozkoumat oceánské dno a nasbírat geologické a biologické vzorky. Na důkaz svého prvenství Rusko pod pólem umístilo kovovou schránku s ruskou vlajkou.

Vědecká loď Akademik Fjodorov se stovkou mužů na palubě měla k pólu doplout již v neděli. Minulý týden ji ale zastavila havárie motoru a na pomoc byly vyslány záchranné týmy. Expedice se tak zpozdila.

Milníky v dobývání severního pólu - NAJDETE ZDE

Celá mise byla obtížná a velmi riskantní.

"Bude to nebezpečnější než let do vesmíru," vysvětloval před časem Anatolij Sagalevič, odborník na hloubkové ponory a používání batyskafů Oceánologického ústavu Ruské akademie věd.

Arktida je naše, chce dokázat Rusko

Rusko si od mise slibuje, že znovu zvýší prestiž země ve světě. Smyslem bylo rovněž potvrdit domněnky, že šelf Severního ledového oceánu je pokračováním Sibiřské kontinentální desky, a Rusko má tudíž na Arktidu nárok.

"Arktida je ruská," řekl před úterním vyplutím lodi z Murmansku šéf vědecké expedice a člen parlamentu Artur Čilingarov agentuře Reuters. "A my budeme první, kdo na dno Arktického oceánu umístí vlajku."

Případné vědecké důkazy, že oblast je skutečně spojena s ruským severem, musí Moskva předložit OSN. Mapy mořského dna v Arktidě jsou neúplné, a tím pádem sporné.

Na arktický šelf si mohou činit nárok kromě Ruska další čtyři země - USA, Kanada, Dánsko a Norsko. USA a Kanada už chystají náročné operace, které by měly potvrdit zase jejich nároky.

Sever skrývá tuny ropy

Polární sever je zajímavý i z ekonomického hlediska. Podle odhadů skrývá přes sto milionů tun ropy a zemního plynu.

Ambiciózní plány Moskvy vysvětlil Dmitrij Oreškin z Geografického institutu Ruské akademie věd: "Rusko si už od stalinských časů dělá nárok na celý sektor země v trojúhelníku mezi poloostrovem Kola, Beringovou úžinou a Severním pólem."

Této oblasti se dokonce oficiálně říkalo "Sovětská Arktida".

 

Právě se děje

Další zprávy