Slavná berlínská čtvrť povstala proti McDonald´s

Martin Novák Martin Novák
1. 8. 2007 11:34
Tradiční bašta rebelů odmítá americkou restauraci
U stolu v McDonald´s.
U stolu v McDonald´s. | Foto: Reuters

Berlín - Kreuzberg proslul v Berlíně, Německu i celé Evropě jako adresa vyhledávaná milovníky alternativního životního stylu, ekologickými aktivisty, anarchisty, nekonformními umělci, stoupenci legalizace měkkých drog.

Za posledních osmnáct let od doby, kdy padla berlínská zeď, se tato čtvrť v lecčems změnila, ale duch revolty a alternativy do jisté míry dál přežívá.

Svědčí o tom současné protesty místních obyvatel proti výstavbě restaurace rychlého občerstvení McDonald´s uprostřed čtvrti.

Staveniště hlídá po čtyřiadvacet hodin bezpečnostní agentura. Okolí "zdobí" graffitti a nápisy, odsuzující a zesměšňující síť McDonald´s.

Nastupuje McOdpor

Policie nedávno zakročila proti demonstraci odpůrců provozovny. Některým z nich se ale podařilo kordonem proniknout až do rozestavěné budovy a vyvěsit tam transparenty.

Proti restauraci bojuje sdružení, nazvané McWiderstand. V českém překladu McOdpor.

Centrum Berlína.
Centrum Berlína. | Foto: Zuzana Kleknerová

Řada obyvatel Kreuzbergu se domnívá, že restaurace naruší charakter jejich čtvrti, která se od jiných míst Berlína stále dost liší.

"Kreuzberg je velmi alternativní společenství. Je tady mnoho malých podniků, není tady žádný Burger King nebo IKEA. To je to, co nás odlišuje od ostatních," řekl agentuře AP mluvčí sdružení Philipp Raschdorff.

Uvedl, že se obává následků na život dětí a mládeže ve čtvrti, protože McDonalds a jeho reklamy je povedou k nezdravé životosprávě.

S tím souhlasí i poslanec Bundestagu (německého parlamentu) za tuto oblast, člen Strany zelených Hans-Christian Ströbele.

Kdo bude jíst k obědu jablka?

"Obávám se, že McDonald´s s jeho mediální sílou způsobí, že děti a mládež tady přestanou jíst sendviče a jablka k obědu."

Ströbele se pokoušel se zástupci řetězce dohodnout, aby od záměru stavět v Kreuzbergu ustoupili, ale neuspěl. "Legální cesta, jak zabránit otevření restaurace, neexistuje,"připustil.

Mluvčí McDonald´s pro Německo uvedl, že protesty nechápe. Restaurace podle něj pouze přispěje k vyhlášené různorodosti čtvrti a široké nabídce možností občerstvení v Kreuzbergu.

Na atraktivitě Kreuzbergu v minulosti přidával fakt, že tato čtvrť byla z velké části "přilepená" k berlínské zdi, oddělující západní část města od komunistického východního Německa.

McDonald´s má v Německu 52 tisíc lidí

Dnes je čtvrť proslulá velkým počtem tureckých imigrantů a vyhledávanými tureckými, perskými a dalšími orientálními restauracemi.

McDonald´s je častým terčem antiglobalistů a stoupenců krajní levice v mnoha zemích. Před osmi lety zničila ve Francii jednu restauraci skupina, vedená známým rebelem a odpůrcem globalizace Josém Bovém.

V Německu má nyní McDonald´s přes 1200 provozoven, zaměstnává v zemi 52 tisíc lidí. 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy