Nové otisky prstů odhalí víc: věk, rasu, pohlaví

man
25. 7. 2007 13:36
Starou techniku nahradí speciální gel. Dokonalejší
Klasická metoda bude možná už za několik let minulostí.
Klasická metoda bude možná už za několik let minulostí. | Foto: Reuters

Londýn - Unikat spravedlnosti bude pro pachatele trestných činů možná už brzy ještě složitější.

Díky skupině britských vědců, kteří pracují na nové, moderní a účinnější technice snímání otisků prstů.

Vyvíjejí totiž speciální gel, který z otisků na jakémkoliv předmětu "přečte" mnohem více údajů, než je tomu dosud. Gel (hovoří se také o jakémsi gelovém pásku) totiž uvnitř "čtecího" přístroje prosvítí infračervené paprsky.

Chemická fotografie

"Výsledkem bude jakási chemická fotografie. Budeme moci analyzovat molekuly, odebrané z otisku," uvedl chemik a člen vědeckého týmu Sergei Kazarin v nejnovějším čísle odborného časopisu Analytical Chemistry, které vyjde 1.srpna.

Foto: Aktuálně.cz

 

 

Z otisku tak bude možné určit mnohé. Věk dotyčného, jeho pohlaví, rasu a dokonce i to, co rád jí. Podle Kazariana gel dokáže spolehlivě odlišit například vegetariány od lidí, kteří si maso neodpírají.

Důležitý faktor: rychlost

"Samozřejmě vše ještě bude vyžadovat mnoho zkoušek a testů. Ale věřím, že vyvíjíme věc, která bude velmi účinná a potřebná," uvedl Kazarian, který působí na londýnské Imperial College.

Gel přitom původní otisk zanechá neporušený, takže s ním budou moci kriminalisté dál pracovat. Velkou předností je podle autorů výzkumu rychlost, s jakou dokáže o člověku, kterému otisk patří, zjistit důležité informace.

 

Právě se děje

Další zprávy