Do Prahy míří kontroverzní slovenský policista

Jakub Filo, Aktuálně.sk
23. 7. 2007 15:00
Nový policejní přidělenec byl vyšetřován kvůli násilí

Bratislava - Bývalý ředitel bratislavské policie Ludovít Mihal má nové pracoviště. Slovenské velvyslanectví v Praze.

Byl na tři roky jmenován policejním přidělencem.

Mihal proslul jako nekompromisní bojovník proti bratislavskému podsvětí, ale reputaci mu pokazila událost z května 2005, připomíná slovenský deník Aktuálně.SK.

Zásah v Pezinku

Přivolal speciální zásahovou jednotku do restaurace v Pezinku, kde sám seděl. Podle svědků se o to, že jednotku přivolá, vsadil v restauraci s jiným mužem.

Po příjezdu zásahového oddílu, jehož příslušníci měli na hlavách kukly, sám převzal vedení "operace." Svědkové vypověděli, že bil některé hosty a kopal do nich. Údajně byl opilý.

Mihal sám ale tvrdí, že jde o výmysly, které ho měly zdiskreditovat. Zásahový oddíl do Pezinku sice skutečně přivolal, ale prý proto, že se v okolí restaurace sjížděla podezřelá vozidla.

Slovensko na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Vojenský prokurátor nakonec po půl roku trvajícím vyšetřování Mihala obvinil z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele.

"Náhodně vytipovaným osobám přikázal jít na parkoviště před restaurací. Tam museli během kontroly automobilů bezdůvodně stát rozkročení a s rukama na kapotách. Hodinu v chladném počasí čekali, až dorazí psovod," uvedla mluvčí Generální prokuratury Svetlana Husárová.

Během čekání na parkovišti údajně Mihal napadl čtyři lidi, kteří nekladli žádný odpor. Jednoho muže lehce zranil.

Snížení platu

Výsledkem kauzy byl ale jen disciplinární trest. Mihalovi snížili na tři měsíce plat.

Slovenskému ministerstvu vnitra, které Mihala do Prahy vysílá, incident z Pezinku nepřekáží.

"Nedošlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele, což potvrdil vojenský prokurátor. Výsledky zkráceného vyšetřování prokázaly, že nejde o trestný čin, ale jen o přestupek spočívající ve zvýšené razanci zákroku," uvedl mluvčí ministerstva Erik Tomáš.

Co musí "zvládnout" přidělenec

Policejní přidělenec v zahraničí musí splňovat kvalifikační předpoklady a mít minimálně desetiletou odbornou praxi. Hlavně v oblasti kriminální policie, mezinárodní policejní spolupráce a boje s organizovaným zločinem.

Podle mluvčího Mihal předpoklady splňuje. "Práce policejního přidělence vyžaduje také ovládání diplomatického protokolu a zásad společenského chování," sdělil Tomáš. 

 

Právě se děje

Další zprávy