Plavat na Severním pólu už není nemožné

bh
16. 7. 2007 12:40
Je to triumf i tragédie, řekl o svém výkonu otužilec

Arktida - Britský dobrodruh Lewis Pugh se stal vůbec prvním člověkem, který si zaplaval na Severním pólu.

Kuriózního rekordu dosáhl v neděli, kdy se ponořil do vody o teplotě 1,8 stupně Celsia a uplaval v ní přesně kilometr. Mrazivou trasu zvádl za 18 minut a 50 vteřin.

Nejmrazivější voda, v níž člověk plaval, to ale nebyla. Již před dvěma lety kroužil Pugh poctivá tempa v Antarktidě. Rtuť teploměru se tehdy zastavila přesně na nule.

Pugh během nedělního rekordu neporušil pravidla pro plavecké soutěže. Na sobě měl totiž jen plavky, brýle a čepici a nepoužíval jiné podpůrné prostředky.

Otužilec, který má na svém kontě celou řadu dalších rekordů, ovšem neplaval jen pro své potěšení. Mrazivým rekordem chtěl totiž upozornit na problémy globálního oteplování.

"Triumf i tragédie"

"Samozřejmě jsem nadšen, že se mi to podařilo. Ten výkon je ale triumfem i tragédií: triumfem proto, že jsem plaval za tak strašlivých podmínek a tragédií proto, že je vůbec možné na Severním pólu plavat," řekl borec po zdolání rekordu.

Otužilec trénoval každý den. Zde na 85. stupni s.š.
Otužilec trénoval každý den. Zde na 85. stupni s.š. | Foto: Northpoleswim

"Doufám, že plaváním inspiruji světové lídry, aby brali vážně změny klimatu," zdůraznil Pugh.

Plavci dávají za pravdu také odborníci. Podle poslední právy OSN se led v okolí Severní točny za posledních třicet let ztenčil o šest až sedm procent v zimě a až o 12 procent v létě.

Také obrovské trhliny v ledovém příkrovu, v nichž Pugh plaval, budou prý stále častější. "Ledu bude určitě ubývat a bude se více trhat," řekl agentuře AFP Ralf Doescher, oceánograf ze Švédského meteorologického a hydrologického ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy