Britská policie fasuje nové helmy. S kamerou

Blahoslav Hruška
13. 7. 2007 0:00
Bobíci budou nahrávat své pochůzky
Britský policista řečený bobík
Britský policista řečený bobík | Foto: Reuters

Londýn - Minikamery na helmách a displeje na opasku. Tak vypadá nová výbava britských policistů, kterou zanedlouho začnou fasovat.

Kamery si budou "bobíci" připínat po vzoru čelovek, tedy náhlavních svítilen, na nové plastové helmy. Přístroje mohou uložit na svůj harddisk až 400 hodin obrazového a zvukového záznamu a na jedno nabití akmulátor vydrží až dvanáct hodin provozu.

Na opasku pak budou policisté nosit minipočítač s displejem, který umožní záznam přeposlat do ústředny nebo jinému kolegovi v akci. Celá souprava vyjde na 1700 liber za kus.

Strážci zákona v Cornwallu a Devonu, kteří si již kamery vyzkoušeli, si je nemohou vynachválit. Na rozdíl od ručních kamer mají totiž volné ruce a minipřístroje na helmě nijak neomezují ani periferní vidění.

Ministerstvo vnitra si od plošného zavedení snímací techniky slibuje získání klíčových záznamů při zásazích proti rozzuřeným rowdies, násilnickým alkoholikům nebo agresivním řidičům.

Pistole, pouta a pepřový sprej. Na opasku britských policistů se objeví i minipočítač.
Pistole, pouta a pepřový sprej. Na opasku britských policistů se objeví i minipočítač. | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Policie, kamera, akce!

Policie také plánuje novou kampaň, která by měla užívání kamer vysvětlit veřejnosti. Jedním ze sloganů přitom bude Police, camera, action!, což je i název oblíbeného seriálu sestřihů z policejních zásahů, který vysílala televize ITV.

Británie kamery pro sledování veřejných prostranství používá velmi hojně. V celé zemi je rozmístěno na 4,2 milionů kamer, což je v přepočtu na počet obyvatel evropský rekord.

Radnice v Middlesbrough dokonce kamerové systémy napojila i na veřejný rozhlas. Pokud tak například někdo pohodí zbytek nedojedeného hotdogu na ulici, hrozí mu, že ho strážci pořádku tlampačem vyzvou, aby po sobě uklidil.

 

Právě se děje

Další zprávy