Teror v Británii: zatčeno 7 lidí, policie pátrá dál

sim, lem, eli
2. 7. 2007 13:20
V souvislosti s útoky zatčeno už sedm lidí
Útok v Glasgowě vyfotili očití svědci mobilem, snímek poslali BBC
Útok v Glasgowě vyfotili očití svědci mobilem, snímek poslali BBC | Foto: BBC

Glasgow/Londýn - V pátek bombové nálože v centru Londýna, v sobotu hořící vůz řítící se na terminál letiště v Glasgow, v neděli vyklizené Heathrow. Británie je ve stavu nejvyššího ohrožení. A v napětí je i západní svět.

Policie už zatkla v souvislosti s útoky sedm podezřelých. Kromě dvou sebevražedných atentátníků, kteří se pokusili vyhodit do povětří nebo zapálit terminál letiště Glasgow, bylo zadrženo ještě dalších pět osob.

Poslední dvojici mužů zatkla policie v největším skotském městě Glasgow během dnešního dopoledne.

Mezi zadrženými jsou dva blízkovýchodní lékaři - jeden z nich pochází z Íránu - a jedna žena. Žádný z nich není rodilým Britem. Po dalších podezřelých, kteří by mohli být do útoků v Londýně a na letišti v Glasgow zapleteni, se zatím dál pátrá.

Podle zpráv agentury AP však byla skotská policie těsně před útokem v Glasgowě útočníkům na stopě. Kontaktovala majitele realitní kanceléře, která pravděpodobně pronajala dům nedaleko glasgowského letiště dvěma zadrženým atentátníkům.

V pozadí Al-Káida?

Britský premiér Gordon Brown nevyloučil, že za útoky stojí Al-Káida. "Obecně řečeno, máme co dělat s lidmi spojenými z Al-Káidou," řekl Brown.

Premiér Gordon Brown na záběru pořízeném z televize oslovil Brity.
Premiér Gordon Brown na záběru pořízeném z televize oslovil Brity. | Foto: Reuters

Jak uvedla BBC, v neděli britská policie řízeně odpálila auto zaparkované pod nemocnicí, kde leží jeden z údajných pachatelů glasgowského atentátu. Později večer byl kvůli "podezřelému balíčku" uzavřen jeden z terminálů hlavního londýnského letiště Heathrow. Už předtím podobná událost zastavila provoz v American airlines v New Yorku.

Britský premiér Brown vzkázal v nedělním televizním projevu veřejnosti, že se "nesmí vzdát, nechat se zastrašit a nikomu nedovolit, aby podkopával jejich způsob života".

Odmítl terorismus jako údajnou formu boje a označil jej za "ďábelské jednání, které nemůže být nikdy ospravedlněno vírou".

"Musíme zůstat trvale bdělí, být v každém okamžiku v pohotovosti," zdůraznil premiér. "Máme co do činění s dlouhodobým ohrožením, které nezmizí během nejbližších týdnů nebo měsíců," dodal.

Reálné nebezpečí...

Británie zvýšila ostrahu na maximum téměř po roce. Dosavadní - vážný - stupeň ohrožení platil od loňského srpna. ZDE si můžete prohlédnout stránky ministerstva vnitra, které o nebezpečí informují 

Stránka britského ministerstva vnitra říká, že nastalo kritické riziko útoku: The current terrorism threat level is critical.
Stránka britského ministerstva vnitra říká, že nastalo kritické riziko útoku: The current terrorism threat level is critical. | Foto: Reuters

"Mohu potvrdit, že JTAC (Ústředí pro protiteroristické analýzy, pozn. red.) zvýšilo hrozbu teroristických útoků na stupeň kritický," uvedla v prohlášení ministryně Jacqui Smithová. Ta je nováčkem v kabinetu Browna; úřadu se ujala ve čtvrtek. "Je to odpověď na události posledních osmačtyřiceti hodin," dodala.

"Kritický" je nejvyšším stupněm, kterým Britové klasifikují hrozby. Znamená, že hrozba atentátu je nablízku. "Vhodná bezpečnostní opatření byla zavedena neodkladně," uvedla Smithová.

Lidé musí počítat se zvýšeným počtem policistů v ulicích, bezpečnostními kontrolami a řadou omezení.

...či snaha zastrašit Browna?

V Británii panuje atmosféra strachu a nervozity. V pátek policie nalezla přímo v centru Londýna dva automobily napěchované trhavinou.

Tehdy poprvé zasedla krizová komise s názvem Cobra; za prvních 36 hodin se sešla hned třikrát. Komisi předsedá premiér Brown.

A právě nedávnému nástupu Gordona Browna do funkce přičítají bezpečnostní experti zvýšené hrozby na Ostrovech.

Washington Post citoval bezpečnostní expertku Pauline Neville-Jonesovou, podle které jde o pokus oslabit jeho novou vládu. "Člověk se zdravým rozumem by usuzoval, že ty případy jsou propojené," řekla Jonesová. "Toto je velmi mladá vláda. A my teď musíme očekávat další útoky."

Glasgow a Londýn: Zjevná podobnost

Její slova potvrdila skotská policie. "Mohu potvrdit, že incident v Glasgow je propojen s pátečními událostmi v Londýně," oznámil v sobotu v noci vyšetřující konstábl Willie Rae. "Jsou tu zjevné podobnosti. A můžeme potvrdit, že to byl útok teroristů."

Slovo "teroristé" poprvé vyslovil předseda regionální vlády Skotska Alex Salmond. Ten už v sobotu odpoledne aktivoval britský systém varování před nebezpečím. Večer oznámil: Šlo o teroristický čin. "Policie tento čin vyšetřuje jako útok teroristů," řekl Salmond novinářům. "Vyhodnotili jsme rizika a zavedli příslušná opatření."

Co se stalo v Glasgow

Terénní vozidlo narazilo v sobotu odpoledne do hlavní budovy letištního terminálu ve skotském Glasgow.

Očití svědci BBC popsali, že viděli zelený Jeep Cherokee, jak se řítí podél letištních budov. Z auta šlehaly plameny. Popsali rovněž, že ve voze viděli dva Asiaty; jeden z nich byl těžce popálen. Muže zadržela policie.

"Zatkli jsme je bezprostředně po útoku. Nyní jsou v nemocnici, jeden z nich je vážně popálen a jeho stav je kritický," doplnil konstábl Rae s tím, že šlo o "jižní Asiaty".

Na těle tohoto muže bylo podle policistů nalezeno "podezřelé zařízení", kvůli němuž musela být nemocnice urychleně vyklizena. Nakonec se však ukázalo, že nešlo o nálož.

Kvůli množství svědků, jejichž výpovědi si odporovaly, se však dlouho zdálo, že na letišti šlo o banální nehodu.

Podle policie mělo auto, které vrazilo do haly, v nákladním prostoru nádoby s kapalným plynem, ty však ani při požáru vozu nevybuchly.

USA zvýšily bezpečnostní opatření

Prezident USA George Bush se o rizicích dozvěděl v Kennebunkportu (stát Maine), kde s dcerou Barbarou a otcem rybařil.
Prezident USA George Bush se o rizicích dozvěděl v Kennebunkportu (stát Maine), kde s dcerou Barbarou a otcem rybařil. | Foto: Reuters

Nedlouho před tím - po sedmé večer středoevropského času - oznámil Washington, že Spojené státy bezodkladně zvyšují bezpečnostní opatření na letištích.

A to v souvislosti s děním v Glasgow a pátečním odhalení bomb v Londýně.

"Nemáme žádnou konkrétní hrozbu teroristického útoku," uklidňoval mluvčí Bílého domu Tony Snow. "Ani nezvyšujeme pohotovost na vyšší stupeň. Nicméně začneme opět provádět pečlivější kontroly."

Cestující tak musí počítat s drobnými zpožděními letů.

Před cestami do Británie varovala své občany také australská vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy