Černoch starostou? V Irsku je to poprvé

lem
30. 6. 2007 0:00
Z uprchlíka se stal vážený občan a starosta

Portlaoise - Před sedmi lety uprchl kvůli náboženské nesnášenlivosti z převážně muslimské Nigérie do katolického Irska. Teď se stal Rotimi Adebari prvním starostou tmavé pleti v historii "zeleného ostrova".

Přitom před deseti lety bylo katolické Irsko homogenní společností, ve které zůstávali občané tmavé pleti spíše raritou. Nyní žije v zemi více než 30 tisíc žadatelů o azyl, z nichž většina pochází právě z afrických zemí.

Irsko se mění. Afričanů přibývá

"Irsko se opravdu mění. Počty přistěhovalců stále rostou, především od rozšíření Evropské unie v roce 2004," tvrdí třiačtyřicetiletý Rotimi Adebari, který po letech pronásledování v rodné Nigérii získal novou šanci právě v Portlaoise.

Psal se rok 2000, Adebari se svou rodinou žádal o azyl a několik měsíců byl nezaměstnaný.

O pouhé čtyři roky později uspěl v místních volbách a jeho strmá kariéra se vystupňovala tento čtvrtek při volbě starosty.

Pro zvolení Adebariho hlasovali členové opoziční strany Fine Gael, nacionalisté z Sinn Fein i nezávislí radní.

Nigérijec přepisuje dějiny

První irský strarosta tmavé pleti, který se pyšní vysokoškolským titulem z dublinské univerzity, na své začátky v nové zemi nezapomněl.

Irsko se mění. Počty přistěhovalců stále rostou, ale tradice zůstavají.
Irsko se mění. Počty přistěhovalců stále rostou, ale tradice zůstavají. | Foto: Reuters

Po svém jmenování do funkce se hodlá zaměřit - kromě jiného - na efektivnější integraci přistěhovalců do společnosti a podpůrné programy pro žadatele o azyl či členy minoritních skupin.

Jasně však dává najevo, komu za své úspěchy vděčí. 

Ihned po volbě poděkoval všem občanům Portlaoise, kteří mu před třemi lety vyslovili důvěru, a nastartovali tak jeho hvězdnou kariéru vedoucí k postu starosty.

Během tiskové konference přesto s trochou opatrnosti dodal, že i on sám sdílí některé předsudky týkající se přistěhovalců. Ať už se jedná o Nigerijce, přistěhovalce či žadatele o azyl.

"Nehodlám však díky určité skupině lidí změnit své mínění, že lidé jsou úžasní," uzavřel konferenci věčně optimistický Adebari.

 

Právě se děje

Další zprávy