Rusko úspěšně odpálilo raketu s doletem 8000 kilometrů

čtk, Redakce ZAH
28. 6. 2007 21:55
Raketa Bulava unese deset jaderných hlavic

Moskva - Ruské námořnictvo dnes úspěšně otestovalo svou nejnovější balistickou raketu odpalovanou z moře. Informovaly o tom tiskové agentury.

Tři dosavadní pokusy o odpálení rakety Bulava, kterou Rusko velebí jako budoucí klíčový komponent své jaderné moci, selhaly.

Raketa Bulava, která byla vystřelena z jaderné ponorky Dmitrij Donskoj kotvící v Bílém moři, podle plánů zasáhla cíl na poloostrově Kamčatka v Tichém oceánu, informoval zástupce ruské armády.

Ruské Bulavy, které nesou deset jaderných hlavic a mají dolet 8000 kilometrů, se mají vyrovnat americkým balistickým mezikontinentálním raketám Trident.

Ruské námořnictvo se naposledy o vypuštění Bulavy pokusilo koncem loňského prosince, předtím v září a v říjnu.

Neúspěch prosincového testu se na veřejnost dostal díky zprávám médií, ruské armádní velení se ho snažilo udržet v tajnosti, aby nepoškodilo image tehdejšího ministra obrany Sergeje Ivanova. Tento nynější první místopředseda vlády je považován za jednoho z favoritů příštích prezidentských voleb. Hlasování, ve kterém Rusové rozhodnou o nástupci Vladimira Putina, se bude konat příští rok v březnu.

Ruská armáda po letech omezených investic do raketového arsenálu před měsícem vyzkoušela dva nové zbraňové systémy. Moskva o nich tvrdí, že jsou schopny překonat součást amerického protiraketového deštníku, o jejímž umístění ve střední Evropě Spojené státy v současnosti vyjednávají s Českou republikou a Polskem.

Moskva nevěří ujišťování Washingtonu, že celý komplet má sloužit pouze obraně proti případným raketám z Íránu či Severní Koreje, a vnímá jej jako ohrožení vlastní bezpečnosti. Mimo jiné o plánované americké protiraketové základně bude jednat americký prezident George Bush se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem během víkendového setkání v americkém státu Maine, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peškov.

 

Právě se děje

Další zprávy