Další zákazy v Polsku. Na řadě jsou nudisti

rst, ČTK
23. 6. 2007 13:32
"Když se přiblíží policejní člun, musíme utíkat"
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Gdaňsk - Na polské pláže u Baltského moře vyrazilo několik set policistů, aby střežili bezpečnost a pořádek. Jejich dodatečným úkolem od šéfů je upnout svou pozornost na nudisty.

"Opalování bez plavek je ve veřejně dostupných místech zakázáno," upozorňuje Paulina Gzesiowská z místní policie. Strážci zákona v Polsku nudismus chápou jako "neslušný výstřelek" a navíc přestupek.

Zatím jsou policisté k lidem, kteří dovolují slunečním paprskům dotýkat se celého těla, shovívaví. Rozdávají pouze upozornění o zákazu. Hrozí ale, že budou udělovat také pokuty. Za opalování bez plavek budou muset turisté zaplatit až sto zlotých (760 korun).

"Snažíme se lidi neotravovat. Ale co máme dělat, když si někdo stěžuje na odhalená prsa a poblíž jsou děti? Musíme zasáhnout," vysvětlil policejní filozofii strážník ze vsi Katy Rybackie.

Tip: Xenofobní rádio Maryja chce dotace z EU

Jen na nudapláže

Foto: Aktuálně.cz

Zcela vykázáni od polského pobřeží Baltského moře vyznavači nudismu však nejsou. Policisté jim vzkazují, že mají své vlastní vyhrazené pláže. Potíž je v tom, že nudisti často nevědí, která místa oficiálně mohou využívat.

Podle milovníků svobody bez plavek bohužel nudismus v Polsku stále budí pohoršení. V katolické zemi chybějí odhady počtu nudistů a také služby pro ně. Oficiálních pláží je nedostatek, a tak se opalují nahoře i dole bez, kde je napadne.

"Jakmile se přiblíží policejní člun, musíme utíkat schovat se do křoví. Jinak dají pokutu," postěžoval si varšavský právník, který se "divokému nudismu" na březích Visly oddává už devět let.

Tip: Poláci bojují proti "homosexuálním" teletubbies

Kontroverze

V Polsku se v poslední době rozhořela debata mezi konzervativními a katolickými kruhy a liberály na různá celospolečenská témata.

Konzervativní Lize polských rodin se například nelíbí mobily ve školách, chtějí, aby děti nosily do škol uniformy, rádi by redukovali seznamy doporučené četby o významná díla a tvrdě se stavějí proti homosexuálům ve veřejných funkcích.

Většina Poláků však jakékoliv omezení svobody odmítá. O návrzích vlády hovoří jako o nesmyslných, katolické kruhy však zřejmě nepřesvědčí.

Tip: Polský poslanec chce zákaz minisukní a makeupu

 

Právě se děje

Další zprávy