Britský konzervativní guru: S Klausem se dobře klábosí

Red Zah
6. 6. 2007 15:30
John O´Sullivan on-line: levicová politika je škodlivá
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Napsal stovky článků a projevů, mimo jiné i pro bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou, jejímž byl poradcem. Snad nejvíce jej ale proslavil tzv. První O´Sullivanův zákon, který praví, že jakákoli organizace, jež není pravicová, se časem promění v levicovou (jako příklad uvádí organizaci na ochranu lidských práv Amnesty International).

Kovaný konzervativec John O´Sullivan je zastáncem těsného euroatlantického partnerství a zvláštních vztahů mezi Británií a Spojenými státy zejména. Je také členem slavného Hudsonova Institutu, předního konzervativního think-tanku ve Spojených státech. Žije v Alabamě.

V minulosti publikoval v mnoha britských a amerických listech (The Times, Daily Telegraph, New York Times, Washington Post), nejčastěji ale píše pro National Review a National Interest.

Loni mu vyšla kniha Prezident, papež a premiérka, v níž skládá poklonu trojici konzervativních vůdců, kteří mají podle jeho názoru největší zásluhu na porážce Sovětského svazu ve studené válce - Ronaldu Reaganovi , Janu Pavlu II. a Margaret Thatcherové.

S Prahou jej pojí jeho role při zakládání Nové atlantické iniciativy, která byla formálně ustavena před jedenácti lety právě v české metropoli za účasti Václava Havla a Margaret Thatcherové.

Nyní se do Prahy vrátil jako host konference "Demokracie a bezpečnost. Základní hodnoty a odpovědná politika" a po půl třetí začal odpovídat na vaše dotazy prostřednictvím on-line rozhovoru z dějiště konference v Černínském paláci.

Původně tedy měl O´Sullivan začít odpovídat ve dvě, ale zapovídal se na obědě a dorazil pozdě. O to lepší měl náladu a o to víc se u rozhovoru bavil. Poslal také několik osobních vzkazů do Prahy. Jako třeba ten pro prezidenta Klause: "Stůj si za svým, Václave!"

Odpovědi Johna O´Sullivana čtěte ZDE:

Odpovězeno: 06. 06. | 14:50Autor: Toník Blair

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem e zeptat... co si myslíte, že gordon brown změní? bude citelně odlišným vůdcem než tony blair? Čeká británii nová "éra"? Co myslíte?

John O´Sullivan: Gordon Brown a Tony Blair úzce spolupracují už od roku 1992. Oba stvořili novou Labour Party. Dříve měli na některé věci odlišný názor - především proto, že Brown se neshodoval s Blairovými představami o tom, že by si lidé ve veřejných službách mohli vybírat. Nyní ale Brown víceméně akceptuje Blairovy představy, a tak vdomácí politice bude kontinuita.

V zahraniční politice bude Brown schopen zvrátit antiamerikanismus v Británii, protože není narozdíl od Blaira považován za Bushova "pudla". A já jsem přesvědčen, že toho bude chtít dosáhnout vzhledem ke konkurenci, kterou pro něj představuje nový proamerický prezident Francie.

Myslím, že hlavní změna s příchodem Browna k moci bude ještě silnější akcent na pomoc zemím třetího světa.

Odpovězeno: 06. 06. | 14:52Autor: icks

Otázka: Totalitní stát může dělat velké věci, ale jednu věc udělat nemůže: nemůže dát dělníkovi v továrně pušku a říct mu, aby si ji vzal domů a měl ji v ložnici. Puška visící na zdi dělníkova příbytku nebo farmářovy chýše je symbolem demokracie. A je naším úkolem dohlédnout, aby tam zůstala! George Orwell

John O´Sullivan: S tím v zásadě souhlasím. Kontrola zbraní v režii státu znamená jednostranné odzbrojení těch, kteří dodržují zákony.

Odpovězeno: 06. 06. | 14:54Autor: Josef Větvička, Náchod

Otázka: Dobrý den, jaká byla pí. Thatcherová jako žena? Navenek působí velmi tvrdě a nepřístupně. Nebyla až moc radikální, jako politička?

John O´Sullivan: Ne, jako politička nebyla příliš radikální. Byla odvážná ve svých politických konceptech. A opatrná v jejich prosazování. Jako výsledek toho přeměnila Británii v lepší zemi a pomohla porazit Sovětský svaz. Jako nadřízená byla laskavá a ohleduplná. Čím vyšší bylo vaše postavení, tím více od vás očekávala. A tak to má být.

Odpovězeno: 06. 06. | 14:57Autor: icks

Otázka: Když se George Orwella (tvůrce slavného románu 1984) ptali, zda-li se zasazením svého románu do Velké Británi­e, kolébky parlamentní demokracie, trochu nespletl, tak se prý zamyslel a pravil: "možná ano, ale nejvýše však o dvacet let". Otázka: Jde ještě vůbec zastavit fašizaci UK?

John O´Sullivan: To není možné, protože fašizace UK nikdy nezačala. Román 1984 je skvělá antiutopická vize, ale její politická relevance vesměs skončila s porážkou Sovětského svazu. Pokud hledáte novou vizi toho, kam dnes Západ směřuje, přečtěte si Brave New World od Aldouse Huxleyho.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:00Autor: Jan Miksa

Otázka: Dobrý den chtěl bych se Vás zeptat v čem vidíte takovou výhodu konzervatismu?A proč tak ostře vystupujete proti levicovým názorům.

John O´Sullivan: Konzervatismus v moderním světě je pokusem vytvořit svobodnou společnost, kde by občané byli nezávislí a soběstační. Pokud mají být občané soběstační, musíte je podporovat v tom, aby se nestali závislými na státě. A levicová politika korumpuje lidi a dělá z nich závislé osoby.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:02Autor: Lukáš Ignácek

Otázka: Dobrý den zajímal by mě Váš názor na výstavbu amerického radaru na území ČR případně proč jste pro a proč jste proti?

John O´Sullivan: Dávám přednost protiraketovému systému, který chrání Evropu proti útoku ze strany nevyzpytatelných zemí (rogue states). Jsem přesvědčen, že jakákoli evropská země by měla být připravena k umístění složek takového systému na svém území. Je nanejvýš pokrytecké, že si na to pan Putin stěžuje, když Rusko pomáhá Íránu s jeho jaderným programem. Je to také forma zastrašování, jíž je třeba čelit.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:06Autor: Pepa

Otázka: Jakým způsobem lze v podmínkách demokracie bojovat s destruktivní levičáckou ideologií všech odstínů (bolševismus, ekologismus, feminismus, relativismus, atd.)? Jak lze bojovat proti jejich lákavým jednoduchým a revolučním řešením, která nepoužívají škaredá slova odpovědnost, schopnosti?

John O´Sullivan: Na tuto otázku neexistuje snadná odpověď. Musíte argumentovat proti levicové politice dvěma způsoby. Zaprvé tím, že zdůrazníte, že její praktický efekt bude pro lidi škodlivý a zadruhé tím, že odhalíte, že tato politika neslouží zájmům obyčejných lidí, ale mocným skupinám, jako je státní byrokracie a nová třída.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:11Autor: Bedřich Mrázek

Otázka: Věřím,že se brzy konzervativní strana vrátí k moci. Jaká je však tato strana nyní? Zaráží mne její odpor právě k tomu, co M.Thatcherová prosazovala (vztahy k USA a podobně), nesouhlas s britskou účastí v Iráku a pod. Můžete na to odpovědět?

John O´Sullivan: Konzervativní strana trpí nervovým zhroucením od chvíle, co se zbavila paní Thatcherové. Stále je ideologicky zmatená. David Cameron je vprostřed procesu ideologické přeměny, která je takřka jistě zacílena špatným směrem. V podstatě přijímá principy Nové Labour, co se týče plíživé kontroly státu nad občany (soft state control). Pokud uspěje, příští konzervativní vláda bude pravděpodobně neúspěšná. Pokud neuspěje, a Gordon Brown ve volbách vyhraje, Konzervativní strana zřejmě dospěje ke skutečnému promyšlení své politiky, což by se týkalo i bodů, které jste zmiňoval. Doufám ale, že nás David Cameron příjemně překvapí.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:13Autor: anonym

Otázka: Maji USA preventivne zautocit na Iran?

John O´Sullivan: Pouze pokud nebude žádná jiná možnost, protože si nemůžeme být jisti, že by takový útok uspěl. Měli bychom vsadit na politiku pomoci tamní opozici, která se osvěddčila v 80.letech například v Polsku.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:15Autor: J.Havlík

Otázka: Dobrý den ,pokládáte také EU za polototalitární polosocialistickou organizaci hrdě se hlásící k odkazu SSSR a ovládanou mafií socialistů a nadnárodního byznysu ,jež mají jediný cíl: ukrást Evropanům svobodu i obsah kapes ?

John O´Sullivan: Mírně v hodnocení situace nadsazujete. EU má vážný problém s nedostatkem demokracie a měla by se přeměnit. Musíme mít na zřeteli euroatlantickou hospodářskou spolupráci, která by respektovala národní suverenitu a svobodný trh a podpořila NATO. EU vráží mezi státy klín a naplnění této vize brání.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:19Autor: jim idle

Otázka: Dobrý den,
význam konzervativní nabývá v konkrétních kulturních a dobových kontextech jiných významů, nicméně, jak se jako "kovaný" konzervativec smiřujete se zelenými tendencemi britských konzervativních politiků? Máte nějaký vzkaz pro prezidenta ČR?

John O´Sullivan: Jsem klasický liberál, který věří, jako Edmund Burke, že svobodná společnost vyžaduje morálně bezúhonné a soběstačné občany. Co se týče environmentálních ptázek, ty tvoří důležitou část i v konzervativním myšlení; přijímání zeleného socialismu však ne. Soukromé vlastnictví je nejlepší zárukou dlouhodobé ochrany přírody.

Vzkaz pro prezidenta: Stů si za svým, Václave!

Odpovězeno: 06. 06. | 15:20Autor: Rozumbrada

Otázka: Již citace v prvním odstavci o Amnesty international mi napovídá že budete nevyléčitelný.Takže pane O´Sullivane,určitě si rád poklábosíte s největším ekologem galaxie,našim všem drahým popíračem oteplování planety,velikým Václavem Klausem,není liž pravda?

John O´Sullivan: Tento popis mi nic neříká, ale v minulosti jsem si s ním vždy dobře "poklábosil". Koncept popírání změny klimatu má pouze bránit debatě.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:23Autor: jim idle

Otázka: Zdravím podruhé, máte stručnou odpověď na to, zda-li má dítě konzervativní politiky- sociální stát- šanci přežít v současné době a jaké parametry by v tomto případě měl mít? Jakým hlavním politickým a hospodářským výzvám bude v blízké budoucnosti čelit západní svět?

John O´Sullivan: Čím budeme bohatší, tím více bychom měli být schopni se o sebe sami postarat a tím méně bychom měli spoléhat na sociální podporu. Očekávám, například, že státní školy jediného typu postupně nahradí školy nejrůznějších podob v tržním prostředí. Stát pomůže rodičům se školným, ale školy zřizovat nebude.

Odpovězeno: 06. 06. | 15:26Autor: felda

Otázka: Dobrý den.

1, Co soudíte o současném vývoji EU a jejím vývoji do budoucna?
2, Co si myslíte o myšlence členství Ruska v EU v horizontu 30 - 40 let?

John O´Sullivan: Jak už jsem zmínil, rád bych, aby se EU spojila s USA a vytvořila velkou atlantickou komunitu, která by respektovala národní suverenitu a dala více moci lidem. Členství v takové komunitě by bylo pouze pro demokratické státy, ale myslím, že přitažlivost takové aliance by nakonec zapůsobila i na reformované Rusko. Ještě předtím by se ale členy stala Ukrajina, Turecko a Švýcarsko. To by ale vyžadovalo masivní liberalizaci EU.


 

Právě se děje

Další zprávy