Summit G8: aktivisté chtějí čistky. Ve vlastních řadách

Blahoslav Hruška
5. 6. 2007 20:00
Umírnění aktivisté chtějí bitkaře izolovat
Protesty proti G8 v Rostocku
Protesty proti G8 v Rostocku | Foto: Reuters

Rostock - Summit G8, který zítra začíná v Německu a kam z Prahy míří i prezident George Bush, proběhne ve znamení masivních protestů.

Proti násilníkům přitom budou zasahovat nejen policisté, ale i pořádkové oddíly demonstrantů. Bitkaře ve vlastních řadách si totiž nepřejí.

Mnoha organizátorům protestů vadí, že jejich dlouhodobé úsilí v boji proti globalizaci "pošpinily" stovky zamaskovaných bitkařů, kteří ve jménu autonomního hnutí metali kameny a lahve a zapalovali auta.

Co čeká politiky na Baltu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co čeká politiky na Baltu

  • středa, 6. června: přílet účasntíků, slavnostní večeře
  • čtvrtek, 7. června: oficiální přivítání v letovisku Heiligendamm, rodinné foto, jednání v plénu a schůzky šéfů zemí G8, pracovní večeře. Vrcholí doprovodný program: koncert proti chudobě chystá večer zpěvák Herbert Grönemeyer. Na čtvrtek je také ohlášen hvězdicový pochod demonstrantů.
  • pátek, 8. června: jednání o Africe, pracovní oběd. Závěrečná tisková konference kolem 15.00

Jen o uplynulém víkendu si násilnosti v Rostocku vyžádaly téměř tisícovku raněných - mezi policisty, ale i mezi demonstranty. Barikády ale hořely také v pondělí.

Spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble vzápětí účastníky protestů označil za "zlé kriminálníky".

Vzkaz bitkařům: nechceme vás ani vidět

"Nechceme vás už ani vidět," vzkázal násilníkům prostřednictvím německé televize n-tv mluvčí organizace Attac Peter Wahl. Berlínský antiglobalizační blok totiž s jakoukoliv formou násilí nesouhlasí.

"Každý protest má dvě tváře. My chceme podporovat tu mírovou," prohlásil Karsten Schmid z německého hnutí Greenpeace, které v rostockém přístavu kotví s lodí Beluga 2. Během summitu G8 v nedalekém lázeňském letovisku Heiligendamm tu chtějí ekologové nabízet novinářům alternativní tiskové zprávy.

S nebývale masivním útokem násilnického křídla antiglobalistů nesouhlasí ani lidé, kterým se jinak myšlenka přiměřeného fyzického odporu nepříčí. "Sama demonstrace byla úspěšná, potom se nám to ale vymklo z rukou," řekl Tim Laumeyer z Intervencionalistické levice.

Podle skupiny Block G8 se pokojní demonstranti v případě eskalace okamžitě stáhnou, aby tak dali najevo, že nepatří mezi radikální odpůrce.

Odborníci ale upozorňují, že oddělit tvrdé jádro od zbytku demonstrantů není zdaleka jednoduché. Zamaskovaní ranaři totiž většinou nejsou organizovaní, snaží se splynout s davem a zůstat tak v anonymitě.

Čeká se 50 tisíc demonstrantů

Policie odhaduje, že na středečním zahájení summitu G8 bude v Rostocku více než 50 tisíc demonstrantů, až pětina z nich může přitom sáhnout k násilným metodám protestů.

"Na akci jsme se připravovali dvacet měsíců, teď tedy může vypuknout," řekl v televizi ZDF policejní mluvčí Axel Falkenberg.

Největší demonstrace se chystá na rostockém letišti, kam má dnes večer z Prahy přiletět prezident USA Georg Bush. Německé úřady ale akci zakázaly a jsou připraveny udržet pětikilometrové bezpečnostní pásmo kolem Heiligendammu.

"Proti všem chaotům je třeba postupovat s veškerou tvrdostí, kterou zákon umožňuje," nechal se slyšet premiér Mecklenburska-Předního Pomořanska Harald Ringstorff.

Hradby i plovoucí stěny

Celý areál lázní, kde bude summit až do pátku probíhat, je obehnaný dvanáctikilometrovým plotem. Přímo v Baltském moři je pak při pobřeží stěna o délce 3,5 kilometru a šířce dvaceti metrů. Ta má politiky ochránit před případným útokem z lodi.

Oficiální jednání summitu hospodářsky nejvyspělejších zemí světa začíná ve čtvrtek. Na programu jsou otázky klimatu a energie, zvláštním tématem je pak pomoc Africe.

 

Právě se děje

Další zprávy