Kafka na indexu. Poláci ho vyškrtli ze seznamu četby

Blahoslav Hruška
1. 6. 2007 13:13
V nemilosti jsou také Goethe a Dostojevskij

Varšava - Polské školáky čekají nejen uniformy a zákaz mobilů. Nejnověji se na indexu ocitl také Kafka, Goethe, Dostojevskij a dokonce i polský exilový autor Witold Gombrowicz.

Vyplývá to ze seznamu povinné četby, jehož seškrtanou verzi ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo školství.

Jeho šéf Roman Giertych z Ligy polských rodin si zcela v liniích strany vyšlápl proti všem, kteří potenciálně ohrožují polskou národní identitu nebo by mohli svádět školáky k nemravným praktikám.

Místo pesimismu Jan Pavel II.

Giertych se sice k jednotlivým zásahům nevyjádřil, přesto jsou podle odborníků výmazy za strarého seznamu jasné. Kafkův Proces je příliš pesimistický a bezvýchodný, Gombrowicz byl zase homosexuál a navíc většinu svých děl napsal v Paříži.

Kdo se ocitl v nemilosti?
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kdo se ocitl v nemilosti?

  • Franz Kafka: Proces
  • Johann Wolfgang Goethe: Utrpení mladého Werthera
  • Witold Gombrowicz: Fredydurke

Ministerstvo místo toho doporučilo četbu děl, která podporují rodinu a křesťanskou morálku. Povinná by tak měla být například četba životopisu Jana Pavla II.

Gombrowicze by měl zase nahradit Jan Dobraczyński, autor polské katolické pravice, který po válce patřil mezi protežované spisovatele. "Podle mě by o něm měli žáci vědět, některé jeho knihy stojí za pozornost, paradoxy jeho života taky, ale jistě ne náhradou za ty velikány," domnívá se český polonista Václav Burian.

Kroky Ligy polských rodin vyvolaly bouřlivou reakci. "Ať celý svět ví, že polské děti nejsou povinny číst knížky Gombrowicze, toho národního nihilisty s podivnými erotickými sklony," napsal ve svém ironickém komentáři pro list Gazeta přední polský disident Adam Michnik.

Platón? Taky gay

Podle něj nový seznam dokonce obsahuje trapné chyby. Obranu Sókratovu tak Giertych připsal Aristotelovi, ačkoliv ji sepsal Platón. "Ale ministr ví, co dělá. Platón byl přeci také gay," dodal jízlivě Michnik.

Proti Giertychovu seznamu se bouří také polonisté. "Bez Gombrowicze není polské literatury. Vzdělaní lidé mluví jazykem Gombrowicze, bez něho bychom si nerozuměli," říká Jerzy Wojcieszak.

Giertychův index? Reklama pro knihkupce

Opozice navíc připomněla, že starý seznam, který Giertych rozmetal, kdysi do škol prosadila Solidarita.

ČTĚTE VÍCE: Polští žáci půjdou do školy v uniformě a bez mobilu

Ne všichni ale na plán ministertsva školství zanevřeli. Krakovské knihkupectví Omega předělalo výlohu tak, aby v ní byla jen díla autorů "na indexu". Obchody jdou prý dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy