Policisté zastřelili devět horníků. Teď budou pykat

rst, ČTK
31. 5. 2007 14:11
Polský soud potrestal represi z dob výjimečného stavu

Katowice - Patnáct bývalých polských policistů, kteří v prosinci 1981 tvrdě zakročili proti horníkům protestujícím proti vyhlášení výjimečného stavu, poslal do vězení soud v Katowicích.

Policisté při zásahu zastřelili devět lidí a nejméně 25 dalších osob zranili, píše agentura AP.

K nejvyššímu, jedenáctiletému trestu, byl odsouzen velitel zásahu Romuald Cieślak. Jeho počínání v dolech Wujek a Manifest Lipcowy soud označil za "komunistické zločiny".

Dvanáct podřízených Cieślaka má jít do vězení na dva a půl roku, dva další na tři roky.

Lidé přítomní v soudní síni přivítali rozsudek potleskem, někteří z nich i přes výzvy soudkyně ke klidu zpívali polskou hymnu.

Cieślakova zástupce Mariana Okrutného a ještě jednoho policistu soud shledal nevinnými.

Nejkomplikovanější případ

Soudkyně Monika Śliwińská upozornila, že zásahy komunistické policie na dolech ve Slezsku patří k nejkomplikovanějším případům a všechny okolnosti těchto událostí se zřejmě nikdy nepodaří vysvětlit.

Wojciech Jaruzelski se dodnes hájí, že vyhlášením výjimečného stavu předešel mnohem krvavější sovětské intervenci
Wojciech Jaruzelski se dodnes hájí, že vyhlášením výjimečného stavu předešel mnohem krvavější sovětské intervenci | Foto: Reuters

Případ se táhl 14 let. Předchozí rozsudky, podle nichž byli obžalovaní nevinní, zrušil odvolací soud kvůli procesním nedostatkům.

Soudkyně zdůraznila, že se doposud ani politici, ani justice nedokázali vyrovnat s výjimečným stavem, po jehož vyhlášení vypukly v dolech stávky.

Dodala, že z pohledu tehdy platných zákonů bylo vyhlášení výjimečného stavu nelegální.

Komunistické vedení v čele v generálem Wojciechem Jaruzelským k němu přistoupilo s cílem potlačit sílící opoziční hnutí Solidarita, které ohrožovalo komunistický mocenský monopol.

Sám Jaruzelski se dodnes hájí, že tak zabránil mnohem krvavější sovětské intervenci.

Vyšetřovatelé z polského Institutu národní paměti jej a ještě osm dalších osob v této souvislosti letos v dubnu obžalovali z toho, že vedl ozbrojenou skupinu, jejímž cílem bylo páchání zločinů.

 

Právě se děje

Další zprávy