Umělec snědl psa. Na protest proti zabíjení lišek

man
30. 5. 2007 13:50
Akce mířila proti manželovi britské královny
Welsh Corgi Pembroke, oblíbený pejsek královny Alžběty II.
Welsh Corgi Pembroke, oblíbený pejsek královny Alžběty II. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Svérázným a poněkud drsným způsobem se rozhodl protestovat proti oblíbené zábavě britské smetánky - honu na lišky - umělec a autor řady happeningů Mark McGowan.

V živém rozhlasovém vysílání snědl ve studiu psa corgiho, který je oblíbeným plemenem královny Alžběty II.

McGowanovi asistovala zpěvačka a vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono. I ona ochutnala kousek masa.

Umělec protestoval proti případu, který se údajně odehrál v lednu. Skupina lovců prý postřelila lišku a po dalších pěti minutách ji vážně a bolestivě zraněnou dobila k smrti tyčí.

Ve skupině měl být i princ Filip, manžel královny Alžběty II.

"Vím, že pro některé lidi je to, co jsem udělal, urážející a odporné. Ale udělal jsem to proto, abych upozornil na fakt, že princ Filip a jeho přátele nebyli pohnáni k zodpovědnosti za to, co udělali," prohlásil McGowan.

Královna Alžběta si prohlíží dárek, který včera dostala od japonského císařa Akihita. V pozadí její manžel princ Filip.
Královna Alžběta si prohlíží dárek, který včera dostala od japonského císařa Akihita. V pozadí její manžel princ Filip. | Foto: Reuters

Stěžuje si na to, že Královská společnost proti páchání krutostí na zvířatech, která má podobné případy sledovat, nijak nezakročila.

Společnost ale tvrdí, že nemá pro obvinění dostatečné důkazy. Liška podle ní zemřela na následky střelného poranění.

"V Británii přece máme zvířata rádi. Jak je možné, že dovolujeme některým lidem -  a obzvláště lidem, kteří by měli Británii reprezentovat - aby se k nim chovali s takovým pohrdáním," položil si umělec řečnickou otázku.

Pes, kterého snědl, prý zemřel v chovné stanici. Nebyl utracen speciálně pro tuto příležitost.

Není to poprvé, co McGowan, kritiky obviňovaný z exhibicionismu, snědl zvíře. V rámci jednoho svého vystoupení kdysi pozřel labutí maso.

Psy corgi, známé pod celým názvem Welsh Corgi Pembroke, má královna ve velké oblibě už desítky let. Momentálně vlastní čtyři, kteří s ní žijí v Buckinghamském paláci.

McGowan se přiznal, že mu maso, připravené s jablky a cibulí, vůbec nechutnalo. "Bylo nechutné, opravdu nechutné," řekl novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy