V Ženevě hořela synagoga. Policie hledá žháře

man, Reuters, AP
24. 5. 2007 18:30
Největší židovský svatostánek ve městě je zničen
Hasiči stojí před ohořelou synagogou.
Hasiči stojí před ohořelou synagogou. | Foto: Reuters

Ženeva - Krátce po páté hodině ranní vyjeli hasiči k požáru na ženevském předměstí Malagnou. Hořící budovou byla největší synagoga ve městě, postavená před šestatřiceti lety.

Oheň zničil interiér budovy, hasiči s ním bojovali téměř hodinu. Zraněn nebyl nikdo, protože synagoga byla ráno prázdná.

Policie se přiklání k názoru, že se zřejmě jedná o antisemitský útok. Požár totiž podle všeho úmyslně založili žháři.

"Zdá se, že oheň se šířil ve stejnou dobu z několika míst. To ukazuje na to, že někdo budovu podpálil," řekl agentuře AP policejní mluvčí Philippe Cosandey.

Pohled na synagogu a okolí.
Pohled na synagogu a okolí. | Foto: Reuters

Nessim Gaon z místní židovské komunity o žhářství nepochybuje. "Škody na budově jsou obrovské, vnitřek je úplně zničen. Jsem si jistý, že někdo oheň založil úmyslně." uvedl pro agenturu Reuters.

V sedmapůlmiliónovém Švýcarsku žije podle odhadů asi dvacet tisíc Židů.

Útoky na synagogy či jiné židovské objekty se v posledních letech odehrály ve Velké Británii, Franci, Belgii nebo Norsku.

Ve Švýcarsku jde o druhý takový případ. Před dvěma lety hořela synagoga a obchod s textilem, patřící židovskému majiteli, ve městě Lugano.

Policie v evropských zemích většinou viní z podobných útoků buď mladé muslimské radikály anebo sympatizanty extrémní pravice.

Foto: Reuters

Terčem stejně motivovaných útoků se ale stávají i muslimské hřbitovy.  Vandalové je poničili například v Birminghamu, Štrasburku nebo opakovaně v Dánsku.

Odpor k muslimským imigrantům se vedle jiných zemí projevuje i ve Švýcarsku. Švýcarská lidová strana, která je členem vládní koalice, založila svoji předvolební kampaň na omezení vlivu islámu v zemi.

Sbírá také podpisy pro vypsání referenda o zákazu stavění minaretů na švýcarském území.

 

 

Právě se děje

Další zprávy