Polsko jedná o zákonu: kdo řídí opilý, přijde o auto

čtk, Red Zah
17. 5. 2007 12:00
Vláda chce snížit velký počet dopravních nehod
Foto: Reuters

Varšava - O automobil by v Polsku navždy mohli přijít ti řidiči, kterým policie při kontrole v krvi naměří více než půl promile alkoholu.

Navrhuje to polská vláda. Policie každoročně přistihne na 200 tisíc řidičů, kteří na silnici vyjeli po požití alkoholu. V loňském roce způsobili 3 643 nehod, při nichž zemřelo 404 lidí.

Půl promile alkoholu v krvi má přibližně člověk, který po sobě vypije dvě piva.

Přísně i na ty, kteří ujeli od nehody

Novela trestního zákona se má vztahovat také na řidiče pod vlivem drog. O automobil, motocykl nebo traktor by mohl přijít i ten, kdo způsobí dopravní nehodu a policie zjistí, že řídil pod vlivem alkoholu nebo z místa nehody utekl či ujel.

I kdyby byl tento člověk střízlivý, policie to bude považovat za pokus o zatajení opilosti.

O trestu budou podle návrhu vlády rozhodovat čtyřiadvacetihodinové soudy, které v Polsku začaly pracovat letos v březnu. Zabavená vozidla se mají prodávat na aukcích. Peníze na nich získané půjdou do Fondu pomoci obětem trestných činů.

Fotografie opilců na internetu 

Pokud provinilec bude jen spolumajitelem vozu, zaplatí pokutu odpovídající jeho podílu. Když půjde o vozidlo vypůjčené, služební či zakoupené na úvěr či na leasing, zaplatí přistižený řidič pokutu ve výši aktuální ceny vozidla. Tu stanoví soudní znalec.

Polská vláda se také snaží prosadit, aby fotografie opilých řidičů byly zveřejněny na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti. Na této "straně ostudy" by si je kdokoliv mohl prohlédnout po dobu půl roku.

Poslanci parlamentu, kteří budou o osudu vládní novely rozhodovat, bez ohledu na stranickou příslušnost považují zpřísnění trestů za správné, takže návrh má šanci projít.

 

Právě se děje

Další zprávy