Víza za sex? Británie začala vyšetřovat

ČTK, Red Zah
3. 1. 2006 8:04
Londýn - Británie začala vyšetřovat podezření, že cestu k získání víza si mohou cizinky zkrátit přes postel imigračních úředníků.

S tímto tvrzením přišel deník The Sun, podle kterého někteří úředníci přistěhovaleckého úřadu usnadňují udělení víz ženám, které se s nimi pomilují.

Pod titulkem Pas za sex přinesl svědectví bývalého pracovníka jednoho z imigračních středisek, a to v Croydonu v londýnském předměstí. Třiadvacetiletý Anthony Pamnani se svěřil listu, že opustil práci, protože byl znechucen praktikami některých kolegů.

"Jedna dívka tvrdila, že úředník imigračních služeb navštívil její byt a že spolu spali. Pak získala vízum k neomezenému setrvání v Británii," řekl Pamnani. Při vyřizování žádostí měly podle něj zpravidla ženy přednost před muži a ty hezké před ostatními.

Bezpečnost na druhé koleji

Pamnani také obvinil své bývalé kolegy, že mnohdy neprováděli potřebné bezpečnostní kroky, například neověřovali, zda držitelé pasů nebyli v zemi svého původu odsouzeni nebo stíháni. "Bylo to z pouhé lenosti, protože jim stačilo udělat jen několik kroků, aby pas přečetl počítač," vysvětlil mladý muž.

Jeho trpělivost prý vypršela, když mu byl dán příkaz, aby se upřednostňovaly žádosti osob z východní Evropy před indickými imigranty.

"Tato obvinění jsou vážná. Zajistím, aby byla důkladně vyšetřena," reagoval na článek The Sun státní podtajemník pro otázky přistěhovalectví na ministerstvu vnitra Tony McNulty. Ujistil, že potrestá viníky, pokud se obvinění potvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy