Policejní razie proti odpůrcům G8 rozdělují Německo

Red Zah, Reuters
10. 5. 2007 16:02
Vrátil se levicový terorismus, nebo policejní stát?
Jeden ze zatčených. 18 z nich je obviněno z terorismu.
Jeden ze zatčených. 18 z nich je obviněno z terorismu. | Foto: Reuters

Hamburk - Po včerejší policejní razii, při níž byli v Německu pozatýkáni levicoví radikálové obviňovaní z příprav násilných akcí proti nadcházejícímu summitu G8, se tamní politická scéna rozdělila na kritiky a zastánce tvrdého postupu.

Jedni straší reálnou hrozbou návratu levicového terorismu, jaký země zažívala v 70. a 80. letech v souvislosti s aktivitami Frakce rudé armády (RAF), druzí zase brojí proti tomu, co považují za nebezpečný náběh na policejní stát. A ten má u našich západních sousedů vzhledem k pohnutým dějinám 20. století možná ještě nepříjemnější konotace.

Ještě včera večer musela policie rozhánět v několika německých městech demonstrace sympatizantů se zatčenými radikály. K největšímu protestu se v Berlíně sešly na tři tisíce lidí. Policie proti nim nakonec použila vodní děla.

Ke kritice levicových aktivistů, podle nichž jde ze strany federální vlády o snahu "kriminalizovat celou škálu odpůrců G8", se však přidala i parlamentní opozice.

  

Policejní akci odsoudila předsedkyně Strany zelených Claudia Rothová i Levicová strana, podle jejíchž představitelů vláda sama vytváří "ovzduší eskalace".

Zátahy v Berlíně a Hamburku

Včerejší akce, která začala hned za rozbřesku, se účastnila téměř tisícovka policistů a kromě zásahových jednotek se na koordinaci podílelo dvacet státních zástupců. Policie přitom po "militantních levicových extremistech" pátrala úplně všude v komunitních centrech, na nádražích, ale i v soukromých bytech.

Razie se přitom soustředila na Berlín a Hamburk, kde jsou tradičně nejsilnější centra levicových aktivistů.

Ve dvou kauzách již úřady zahájily vyšetřování. "Panuje podezření z plánování útoků na summit G8," řekl televizi ARD jeden z mluvčích spolkového zastupitelství.

Vyšetřovatelé přitom všech osmnáct podezřelých nepřímo označili za teroristy. Použili totiž paragraf trestního zákona o vytváření teroristického uskupení.

Tři obvinění jsou členy berlínské buňky Militantní skupina (mg), která se v minulosti doznala ke 25 útokům. Jejich Molotovovy koktejly v německé metropoli dopadly například na podnikatelské mise Turecka a Itálie. 

Hamburk je z velkých německých měst nejblíže dějišti nadcházejícího summitu G8
Hamburk je z velkých německých měst nejblíže dějišti nadcházejícího summitu G8 | Foto: Aktuálně.cz

Rudá Flora v obležení

V Hamburku policisté prohledali známý squat Rote Flora (Rudá Flora). "Zabavili nám počítače a materiály proti summitu. Do budovy zatím nemůžeme," řekl v televizi ARD aktivista Andreas Blechschmidt.

Podle zemského ministra vnitra v Hamburku Udo Nagela se právě v Rudé Floře připravovaly žhářské útoky namířené proti vrcholné schůzce G8.

Summit představitelů průmyslově nejvyspělejších zemí světa začíná v přímořském letovisku Heiligendamm 2. června. Po zkušenostech z minulých let nechce ponechat Německo jako předsedající země nic náhodě. Do akce bude zapojeno více než 12 tisíc policistů.

 

Právě se děje

Další zprávy