Pomohli druhému zemřít, trest je mine

rst, ČTK
2. 1. 2006 15:12
Paříž - Prokurátor navrhl zastavit vyšetřování lidí, kteří pomohli zemřít mladému Francouzi. Ten po havárii ochrnul, oslepl a oněměl, trpěl neustálými bolestmi a přál si zemřít.

Vincentu Humbertovi bylo v době jeho smrti 22 let. Tři roky předtím se po autohavárii ocitl v beznadějném stavu. S pomocí jazyka napsal knihu, ve které vysvětloval, proč chce zemřít. O možnost zemřít požádal v dopise dokonce i prezidenta Jacquese Chiraka.

Matka mu nakonec podala dávku barbiturátů, po nichž upadl do komatu. Lékař Frédéric Chaussoy pak vypnul přístroje, které ho udržovaly při životě. Podle platných zákonů hrozí matce pět let vězení a lékaři doživotí.

Lékař by se rozhodl stejně

Prokurátor Gérald Lesigne z francouzského Boulogne-sur-Mer dnes řekl, že ho k návrhu zastavit vyštetřování matky a lékaře vedl morální, nikoli materiální aspekt věci. Další postup teď bude záviset na soudci.

Chaussoy označil v televizi LCI prokurátorovo rozhodnutí za dobrou zprávu. "Vycházíme z tunelu," řekl a dodal, že pokud by byl někdy postaven před stejný problém, rozhodl by se stejně. Podle jeho slov je nyní na zákonodárcích, aby rozhodli, zda ve věci eutanazie jít dál, než stanoví nyní platná legislativa.

Případ vedl ke změně zákona

Pod dojmem Humbertova případu přijalo koncem roku 2004 Národní shromáždění zákon, který umožňuje nechat zemřít člověka, jehož stav je beznadějný a který si přeje zemřít.

Eutanazie, tedy aktivní přispění k úmrtí takového člověka, je však nadále zakázána. Pro přijetí zákona byla velká většina Francouzů. Eutanazie je v Evropě povolena jen v Nizozemsku, Belgii a Švýcarsku.

Nový český trestní zákoník, který bude tento měsíc projednávat Senát, zavádí za eutanazii trest až šestiletého vězení, ale nestanoví dolní hranici. Dosavadní trestní zákoník nerozlišuje mezi eutanazií a vraždou.

 

Právě se děje

Další zprávy